ТАКНУТО ЋАКНУТО

СЛАДОЛЕД СЕ НЕ ТОПИ

Нова посластица (Википедија)

Нова посластица (Википедија)

Дочекасмо да се сладолед не топи, упркос летњој врућини. Измислили су га јапански научници (Центар за истраживање биотерапије у граду Kаназава), захваљујући жалопиојкама главног кувара једне посластичарнице. Шта су урадили? Додали су му органску хемикалију  из јагода.

Замолили су га да начини нову посластицу, а он се стално жалио крем одмах стврдне чим му дода полифенол. То је течност са својством да отежава одвајање воде од уља, тако да се сладолед теже топи и дуже задржава облик крема, чак и на 28 Целзијусових степени изнад нуле.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар