МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ВЕРОКИО” НА ОБАЛИ ДУНАВА

Александар Богојевић, Ненад Поповић, Младен Шарчевић и Марко Благојевић (ИФИЗ)

Александар Богојевић, Ненад Поповић, Младен Шарчевић и Марко Благојевић (ИФИЗ)

Као придружена чланица ЦЕРН-а, Србија ће на својој територији, у кампусу Института за физику у Београду, добити центар који спаја софистицирану, иновациону привреду, врхунска научна истраживања и образовање.

Као придружена чланица ЦЕРН-а, Србија ће на својој територији, у кампусу Института за физику у Београду, добити центар који спаја софистицирану, иновациону привреду, врхунска научна истраживања и образовање. Уговор којим се покреће „Верокио центар” у Институту за физику потписан је у Београду, у Палати Србија, и представља један од седам приоритетних пројеката Републике Србије из области науке и технолошког развоја.

„Верокио” се реализује заједно с водећим светским институцијама, стратешким партнерима Института за физику – Европском лабораторијом за нуклеарну физику, ЦЕРН, мрежом националних института Италије, INFN и највећим научним постројењем у Немачкој, DESY.

Кроз сарадњу са ЦЕРН-ом и другим европским партнерима, „Верокио” ће помоћи повезивање постојећих знања из више области као што су развој нових генерација акцелератора и детектора, моделирање комплексних система, суперрачунарство, анализа великих скупина података, али и решавање кључних изазова у областима као што су биомедицина, археологија и социологија. Ново научно, образовно и иновационо окружење ће тесно сарађивати са растућим ИТ сектором Србије.

„Верокио центар ће позитивно допринети нашем академском капиталу”, каже директор Института за физику у Београду, др Александар Богојевић, објашњавајући да ће пројекат помоћи Србији у процесу тешње економске, научне, образовне и културне сарадње са партнерима широм Европе. Нови центар је добио назив „Верокио” по италијанском ренесансном вајару и сликару Андреу дел Верокиу (1435-1488) у чијој је уметничкој радионици занат стекло неколико највећих уметника ренесансе, укључујући Леонарда да Винчија.

Уговор о реализацији и суфинансирању, у присуству Ане Брнабић, председнице Владе Републике Србије, потписали: Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја , Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој, Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима и др Александар Богојевић, директор Института за физику

(Извoр ИФИЗ)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар