МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БАТЕРИЈА ЗА ЦЕО ЖИВОТ

296 pregleda

Kинеска новооснована компанија „Бетаволт” је развио батерију којој, како тврди, није потребно пуњење или одржавање 50 година. Kако је пренео лист „Индепендент”, пробој у минијатуризацији атомске енергије значи да су сабијена 63 нуклеарна изотопа у модул величине новчића. Батерија је већ на пилот тестирању, а  планира се масовна производња за уређаје као што су телефони и дронови, али још се не зна када.

Почетни модел нуклеарне батерије испоручује 100 микровата снаге на напону од 3 волра, са димензијама 15x15x5 милиметара. Циљ је да се до 2025. произвеле батерију снаге од 1 вата. Већина људи би вероватао оклевало да носи нуклеарни уређај у џепу, али компанија уверава да вишеслојни дизајн спречава да се натерија запали или експлодира. Нуклеарне батерије раде тако што топлоту из радиоактивног распада претварају у енергију. Обично користе изотопе као што је плутонијум-238 и познате су по својем дугом веку, који траје деценијама без одржавања.

Савршене су за свемирске мисије и локације где нема струје, али нису превише ефикасне, а и коришћење радиоактивних материјала потенцијално поставља питања безбедности и животне средине. Kомпанија, међутим, каже да су „ове батерије еколошки прихватљиве, а након периода распада, 63 изотопа се претварају у стабилан изотоп бакра, који није радиоактиван и не представља никакву претњу или загађење по животну средину”.

 

(Илустрација Betavolt)

(Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар