У СЛИЦИ У РЕЧИ

„ЖЕНСКИ РАЗГОВОРИ” И ЈА

462 pregleda

Kроз приказе Цвете Васиљевић гледаоци ће пронаћи сличности са самим собом или с неким познатим медијским личностима, што доприноси димензији реализма театарске слике не тако врлог нашег модерног друштва.

 

Душан Душко Радовић (1922–1984) је најомиљенији, најчитанији и најцитиранији писац и представља јединствен феномен наше културе – био је аутентичан и иновативан медијски стваралац, друштвени критичар, аналитичар и непревазиђени познавалац нашег менталитета, како наводе из издаваштва „Маском”. Навршава се четрдесет година од његове смрти, ја ћу то обележити премијером монодраме „Женски разговори”, 14. априла у 20 часова у театру „Мадленијанум” у Земуну.


Душко Радовић (Facebook)

 

Текст „Женски разговори” је збиркa кратких прича Душка Радовића, први пут објављена 1991. Књига је до сада доживела више од 20 издања. Према овим казивањима још 1972. урађена је сценска адаптација. Исте године емитована је и истоимена телевизијска серија и играна позоришна представа под називом „Женски разговори – женска ћаскања у 2 дела” у Српском народном позоришту у Новом Саду.

 

Да се на тренутак подсетимо тродеценијског маестралног извођења трија, доајена нашег глумишта: Светлане Бојковић, Весне Чипчић и Милана Цација Михаиловића. И да споменемо чувеног редитеља Воју Салдатовића, у чијој сјајној режији је ово дело извело пет глумица.

 

Сваком драмском уметнику је изазов да исти текста сценски оживи на свој начин, уважавајући постојеће стандарде уметничког квалитета. У најновијој позоришној верзији, текст казује само један женски лик, Цвета Васиљевић (инспирисан Цветом из чувене песме „Плави жакет”).

 

Моја Цвета је савремена инфлуенсерка која кроз хумор и горчину анализира стереотипе и савремене трендове у љубави и браку. Апсурд настаје када, без обзира на своје знање и искуство и сама постаје жртва мушко-женских односа. Напослетку проналази решење, оптимизам превладава јер, по речима Душка Радовића, „све се у животу врти”! Kроз њене приказе, гледаоци ће пронаћи сличности са самим собом или с неким познатим медијским личностима, што доприноси димензији реализма – театарске слике не тако врлог нашег модерног друштва.

 

Редитељ сјајне представе је Маргарета Табороши – глумица, редитељ, студент докторских студија у Будимпешти и професор глуме на Академији уметности у Новом Саду. Свој театарски сензибилитет она темељи на покрету, плесу, крику – који се међу мађарским уметницима у Војводини негују деценијама и не заостају за највећим светским дометима.

Оља Лопушански као Цвета Васиљевић

 

У новој позоришној представи једна од кључних компоненти је мимографија (покрет, плес, мим) на композицију Toccata Pentatonica – познатог композитора aвангардне музике Ернea Kираља, а у извођењу изванредне пијанисткиње Србославе Вуксан, чија интерпретација доприноси емоционалности. Музика задире много дубље од обичне мелодије, она је мултидимензионална: емоционална и интелектуална, а осликава несвесно, и психичка стања Цветиног лика: страх, радост, тугу. Све што дотични лик не може да искаже речима, изражава се покретом (мимографија) у који је уткан звук. Али нема јефтине музике, ни јефтиног мизансцена. Зато је представа уметничко дело, у правом смислу те речи.

 

У поделу је увршћен наш сјајни глумац Тихомир Станић (глас, снимак), који тумачи улогу Јовице, Цветиног супруга. Јовица и Цвета су симболи садашњих посрнулих односа жена и мушкараца. Поменути глас је слојевит, изнијансиран јасним подтекстом, те је његов допринос импресиван дајући представи нову квалитетну димензију.

 

Aкo се упитате какве везе представа има с научно-популарним порталом „Галаксија”, ево одговора: и уметност и наука захтевају критичко размишљање, вештине решавања проблема и спремност да се померају границе и утврђене норме. У суштини, оне се међусобно допуњују нудећи различите начине разумевања и тумачења света.

 

Желела бих да изразим поштовање и дивљење породици Цептер, госпођи Мадлени и господину Филипу, што су ми омогућили да се „Женски разговори” играју у велелепном театру „Мадленијанум”.

 

Све информације можете добити, па и резетвацију карте обавити ако кликнете на: https://operatheatremadlenianum.com/zenski-razgovori

 

(Илустрација Оља Лопушански)

Оља Лопушански

О аутору

administrator

Оставите коментар