МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛАСЕР ЛОВИ ЋЕЛИЈЕ РАКА

224 pregleda

Дугачак је само неколико милиметара и тањи је од људске длаке, а упарен је са компактном камером.

Научници су открили начин да се ултрамоћни ласер користи и ван лабораторијског окружења, што се до скора сматрало као неизводљиво, што ће омогућити његову примену у медицинској дијагностици. Уређај, назван квантни каскадни ласер, поседује веома напредне могућности снимања које могу имати веома широку примену, од откривања ћелија рака, до идентификовања експлозива, тврде истраживачи са Масачусетског института за технологију (МИТ) и Универзитета у Ватерлоу.


(
Unsplash)

Ова врста ласера први пут је откривена 2002. године, међутим његово прилагођавање за рад на темпрературама изнад минус 75 степени Целзијуса је научницима изгледало као немогоће због неких физичких законитости. Истраживачи су успели да произведу иновативну прилагођену структуру како би превазишли ове препреке и омогућили да ласер функционише и на температурама које не захтевају хлађење лабораторијске опреме.

„И поред високе радне температуре, коначно смо успели да произведемо компактни преносиви систем који ће нам омогућити да ову револуционарну технологију изнесемо из лабораторије”, тврди Кинг Ху, професор електротехнике и рачунарских наука на МИТ-у. „Захваљујући овом изуму имаћемо преносиви систем јачине терахерца за снимање и спектралне анализе који се може применити у медицини, биохемији, у области безбедности и многим другим делатностима”, додаје Ху.

Ласерски зрак је дуг само неколико милиметара и тањи је од људске длаке. Упарен са компактном камером сада ће моћи да се примени било где постоји електрична утичница, а користиће само преносиви хладњак који ће му обезбеђивати потребну радну температуру од минус 23 степена Целзијузових. Примењен у медицинске сврхе, овај лесер може у реалном времену да прикаже слику током скрининга рака коже или чак и током хируршког поступка приликом укљањања ткива у случају рака коже.

Његова способност откривања гасова, дроге и експлозива, такође би се могла користити за откривање кријучарења и експлозивних направа током безбедносних провера на аеродромима. „Не само да можемо видети предмете кроз оптички непрозирне материјале, већ овим ласером можемо и да идентификујемо о којој супстанци се ради, наглашава професор Ху.

(Извор РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар