МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СИДА ИЗРЕЗАНА ИЗ ЋЕЛИЈЕ

211 pregleda

Научници кажу да су помоћу технологије за модифилпвање гена CRISPR елиминирали сиду (HIV) из заражених ћелија. Поменути поступак на молекуларном нивоу попут маказа сецка ДНK и уклања или деактивира непожељне делове, пише BBC. Постојећи лекови могу зауставити вирус, али не и уклонити, стога су ови налази важан корак напред у лечењу речене болести. Но, то је почетна фаза истраживања. Истраживачи са Универзитета Амстердам напомињу да нова студија за сада само представља концепт третмана и да причекати док се не осмисли лечење.

Тим из Холандије није једини који покушава победити сиду путем CRISPR технологије. Из америчке компаније Excision BioTherapeutics наводе да три добровољца с HIV-ом након 48 седмица немају озбиљне нузпојаве од третмана, а истраживање је току. Вирусолог Џонатан Стоj из Института Френсис Крик у Лондону сматра да је уклањање HIV-а из свих ћелија које би га могле имати веома изазовно. „Постоји забринутост због могућих дугорочних нузпојава. Претпостављам да ће проћи много година пре него што терапија утемељена на CRISPR технологији постане рутина – чак и под претпоставком да је делотворна.”

Сида зарази и напада ћелије имунолошког система и користећи њихову машинерије израђује своје копије. Чак и уз усоешно лечење, многе инфициране челије улазе у стање мировања или латентно стање, односно још садрже генетски материјал сиде а да активно производе вирус. Већини заражених неопходна је доживотна антиретровирусна терапија. Ако престану узимати лекове, успавани вирус се може поново пробудити и узроковати невоље.

 

(Илустрација Shutterstock)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар