МЕЂУ ИЗМЕЂУ

5.000 НЕПОЗНАТИХ ВИРУСА

154 pregleda
Wikimedia

Најновија анализа генетског материјала из океана идентификовала је на хиљаде досад непознатих РНК вируса. Они код људи узрокују разна обољења, од обичне прехладе до ковида-19, а инфицирају и биљке и животиње. Њихове генетске информације налазе се у РНК, а не у ДНК, а еволуирају много бржим темпом него ДНК вируси. Мада су научници до сада каталогизовали стотине хиљада ДНК вируса, РНК су остали релативно неистражени.

За разлику од људи и других ћелијских организама, вируси немају делове ДНК који могу послужити као генетски бар-код, односно помоћи научницима при разликовању различитих врста вируса. Да би решили тај проблем, они су идентификовали ген који кодира одређени протеин што омогућује репликацију генетског материјала вируса. Анализирали су глобалну базу података РНК секвенци планктона, коју су стручњаци прикупљали четири године и пронашли преко 44.000 тих гена. Затим су кренули истраживати њихове еволуционе везе. Што су два гена сличнија, већа је вероватноћа да су вируси с тим генима уско повезани, пише The Conversation.

Идентификовали су 5.504 нова РНК вируса, што је удвостручило број познатих биолошких група РНК вируса (с пет на десет). Установили су да су две групе посебно распрострањене у огромним океанским подручјима, посебно у умереним и тропским водама или Арктичком океану. Kао што је показала пандемија ковида, РНК вируси могу узроковати смртоносне болести. Но они, такође, играју важну улогу у екосустемима јер могу инфицирати велики број различитих организама, укључујући микробе који утичу на околину.

Ако знанственици знају где се налазе подручја с већим обимом РНК вируса, лакше ће схватити на који начин они утичу на организме који стоје иза великог броја еколошких процеса важних за нашу планету. Истраживање под називом Cryptic and abundant marine viruses at the evolutionary origins of Earth’s RNA virome објављено је у часопису Science.

(Извор Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар