MEĐU IZMEĐU

AJNŠTAJNOVI POTOMCI

369 pregleda
Ilustracija

Sa Milevom Marić je imao troje biološke dece: Da li su potomci Alberta Ajnštajna i danas živi?

Naučni rad Alberta Ajnštajna, smatra se jednim od najuticajnijih u istoriji. Poznat je po svojoj formuli E=mc2 iz 1905. godine, generalnoj teoriji relativnosti iz 1915. godine, Nobelovoj nagradi iz fizike 1921. i otkriću fotoelektričnog efekta. Kada je njegov privatni život u pitanju, ne zna mnogo. Slavni naučnik se ženio dva puta, i to prvi put sa Milevom Marić 1903. godine s kojom je dobio troje dece i s rođakom Elzom, 1919. s kojom nije imao potomstvo. Bliski prijatelji su tvrdili da je imao izuzetno topao odnos s njenim ćerkama iz prvog braka, Margo i Ilzom.

Rođena 19. decembra 1875. godine u Austrougarskoj, Mileva Marić je pripadala bogatoj porodici. Svojem obrazovanju je u mlađim danima dala prioritet i to je odvelo u Švajcarski federalni institut za tehnologiju u Cirihu gde je upoznala Alberta Ajnštajna 1896. Tamo su se sprijateljili, a to prijateljstvo se razvilo u ljubav.Zanimljivo je da šira javnost nije znala ništa o Milevi sve do 1986. godine, kada je jedan od potomaka porodice Ajnštajn objavio pisma u kojima se ona spominje. Ona je 1901. godine zatrudnela s njihovim prvim detetom. a devojčica se rodila u Ujvideku, današnjem Novom Sadu, godinu dana pre venčanja roditelja. Odatle je poznato i kako je vrlo brzo obolela od šarlaha, što je ostavilo posledice na zdravlje. Danas se ne zna sa sigurnošću da li je od posledica preminula ili je data na usvajanje.

Godinu dana od poslednjeg pominjanja ćerke, tačnije 1904, rođen je Hans Albert Anštajn. On je odlučio da krene stopama svojih roditelja i upiše školu u Cirihu. U karijeri je napredovao do titule redovnog profesora hidrauličkog inženjerstva na Kalifornijskom institutu u Berkliju. Iz prvog braka s Fridom Kneht imao je troje i jedno usvojeno. Klaus i Dejvid su preminuli kao deca, dok je usvojena ćerka Evelin bila magistar na Berkliju, a Bernard Cezar, fizičar i inženjer takođe sa Berklija, iza sebe je ostavio petoro dece, koji su živi i uspešni u svojim poslovima. Hans s drugom suprugom nije imao dece.

Godine 1910. rodilo se i treće dete Alberta i Mileve, Edvard Ajnštajn. Ubrzo nakon rođenja, roditelji su se rastali, a nakon nekoliko godina i zvanično razveli. Svoje detinjstvo je proveo s majkom, te stoga ne čudi da je imao veoma napet odnos sa ocem, kome je u jednom pismu napisao da ga mrzi.Ovo je, inače, povezano s njegovim nervnim slomom izazvanim shizofrenijom koja mu je ustanovljena u 21. godini. Pre toga je želeo da bude psihijatar i zato je upisao medicinu. Samo godine kasnije prvi put je proveo na lečenju, pa je svoj san morao da zaboravi. Negovala ga je majka sve do svoje smrti 1948. godine. Posle toga je većinu vremena proveo u psihijatrijskog klinici u Cirihu, gde je umro.

(Ilustracija Mileva Marić i Albert Ajnštajn)

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar