МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АНТИБИОТИЦИ И НАПИЦИ

Илустрација (123rf)

Познато је да бактерије могу постати отпорне на антибиотике, а то се догађа ако их узимате кад не треба, ако је доза превелика или ако је терапија предуга.

Антибиотици су једно од најважнијих медицинских постигнућа 20. века, којима се лече бактеријске инфекције, па су међу најчешће прописиваним лековима. Но познато је да бактерије могу постати отпорне на антибиотике, а то се догађа ако их узимате кад не треба, ако је доза превелика или ако је терапија предуга. Усто интеракција антибиотика и неких намирница може имати нежељене последице.

Алкохол

Алкохол не би требало пити ни с једним леком јер интеракција може бити опасна, упозорава др Томас Лешер, специјалиста за заразне и тропске болести и члан Савеза немачких интерниста (BDI). Алкохол може повећати или смањити учинак лекова, а лекови могу појачати учинак алкохола. Антибиотици нису изузетак. У комбинацији са алкохолом антибиотик метронидазол, који се прописује за вагиналне и цревне упале, изазива главобоље, мучнину и повраћање”, рекао је Лешер.

Млеко

Млеко и остали млечни производи ремете метаболизам лекова, углавном због присутности калцијума. Kалцијум поништава учинак многих лекова, посебно антибиотика”, тврди Урсула Зелерберг, гласноговорница немачке коморе фармацеута (BAK). Неки антибактеријски агенси вежу се с калцијумом у цревима и стварају сложене молекуле који су толико стабилни да се кроз цревни зид не могу пробити у крвоток”, објаснила је она. Резултат тога је да се лекови не метаболизују и њихов активни састојак бива излучен без икаквог учинка. Појава је најчешћа при узимању тетрациклина и флуорокинолона. Зелерберг зато саветује да се млечни производи избегавају два сата пре и после узимања антибиотика.

Минерална вода

Минерална вода, газирана или не, садржи пуно минерала попут калцијума, гвожђа и магнезијума. Kао и у случају калцијума у млеку, минерали се могу везати уз активне састојке антибиотика и претворити их у неделотворне. Стога минералну воду треба избегавати два сата пре и после антибиотика. Увек је сигурнија опција попити лек с чашом воде из славине”, рекла је Зелерберг.

Воћни сок

Воћне сокове треба избегавати прије узимања антибиотика. Они садрже одређене инхибиторе ензима који могу пореметити метаболизам неких лекова у цревима и јетри”, објаснила је ова стручњакиња.

Kафа

Учинак стимулативних напитака попут кафе, црног и зеленог чаја, кока коле” или енергетских напитака може бити појачан употребом антибиотика, што би могло резултирати убрзаним радом срца и потешкоћама у спавању. И коначно, које је најбоље време за антибиотикепре, током или после јела?

Нема општег правила, каже Зелерберг. Неке, попут ампицилина, треба узимати сат времена пре јела, а друге, попут цефуроксима, након обилнијег јела. Најбољи одговор на питање када користити прописани антибиотик могу дати лекар или фармацеут, закључила је она.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар