TAKNUTO ĆAKNUTO

AUTO OTPORAN NA UDARCE

376 pregleda
Menja oblik (Vikipedija)

Vozilo koje izgleda kao dečja igračka i to na naduvavanje moglo bi da postane deo čovekove budućnosti! „Tojoda Gosei”, japanski proizvođač gumenih, plastičnih i LED delova za automobile, predstavio je na Sajmu automobila u Tokiju koncept „flesbi II” (Flesby II( koji je „otporan na udarce”.

Saloni automobila bez izuzetka predstavljaju novine na polju auto-industrije. Ipak, futurističkih koncept modela nema mnogo. Na Sajmu automobila u Tokiju možda ih je bilo nekoliko, ali je vozilo koje je japanska kompanija „Tojoda Gosei” predstavila kao nešto što će na ulicama biti oko 2030. godine privuklo je najveću pažnju, prenosi portal „Kar end drajver“”.

Untrašnji izgled (Vikipedija)

Reč je o modelu „flesbi II” koji je, zahvaljujući specijalnoj zaštiti, „otporan na udarce”. Za vozilo neobičnog izgleda jedino bi moglo da se kaže da je nalik na dečju igračku na naduvavanje. Prema rečima predstavnika kompanije „Tojoda Gosei”, pri pravljenju „flesbija” korišćena je guma koja menja oblik. Takav materijal štiti spoljašnji (i, naravno, unutrašnji) deo vozila od udaraca za razliku od erbegova koji su tradicionalno u unutrašnjosti automobila.

„Rasporedili smo erbegove, koji su obično u unutrašnjosti, po spoljnim delovima vozila poput haube i branika da bismo zaštitili telo automobila”, istakao je Takaši Išikava iz kompanije „Tojoda Gosei” i dodao da gumeni delovi mogu elektronski da se pomeraju i da potpuno izmene oblik automobila. Ideja o ovakvom vozilu rodila se još 2013. godine.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar