TAKNUTO ĆAKNUTO

BEBE SA EREKCIJOM

1.241 pregleda
Banana (ilustracija, Vikipedija)

Zašto bebe u materici, pa i mala deca, imaju erekciju? Za odrasle muškarce donekle naslućujemo. U suštini, jutarnje ukrućenje polnog uda je sveopšta pojava u muškom rodu, a javlja se zbog složenog rada nervnog i endokrinog sistema.

Seksualno uzbuđen muškarac u budnom stanju iz mozga šalje hemijsku poruku živcima koji deluju na krvne krvne sudove u penisu. Dovođenjem krvi u polni organ ona biva zarobljena, zbog čega se on širi i raste. I eto erekcije.

Noćne se događaju u toku REM faze sna, u kojoj se sanja. Nastaju aktiviranjem određenih delova mozga koji utiču na živce za odmor, akciju, strah i kada su stimulisani hormoni odgovorni za raspoloženje. Pomenuta pojava je moguća samo za vreme REM faze iz koje se obično svi ljudi bude.

Muškarci imaju do pet erekcija noću, koje mogu trajati 20-30 minuta, sve zavisi od kvaliteta sna. Jutarnja erekcija povezana je s punom bešikom, što je, prema nekim tumačnjima, znak mozga u snu da je treba isprazniti. Suprotno mišljenje kazuje da puna bešika podstiče živce koji vode do kičmene moždine, a to direktno deluje na erekciju.

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar