MEĐU IZMEĐU

„BEOAVIJA” SE POZLATILA

269 pregleda
Ilustracija

Koncept projekta bespilotne letelice sa promenljivom konfiguracijom Modular X studentskog udruženja Beoavija” (BEOAVIA)osvojio je prvo mesto i zlatnu medalju na Međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija „Novo vreme”, koja je održana krajem septembra u Sevastopolju. Projekat je proglašen najboljim inovativnim rešenjem i na Šestom kupu nacija mladih inovatora koji je u junu održan u okviru 37. Međunarodne izložbe pronalazaka „Pronalazaštvo Beograd 2023“.Modular X je jubilarni, deseti projekat tima čija je misija, po rečima Nevene Đokić, potpredsednice Udruženja studenata vazduhoplovstva Beoavija”bila edukacija članova u različitim procesima s kojima se susreću tokom timskog rada. 

Ovi mladi talentovani ljudi su posebno ponosni na modularnu konfiguraciju letelice čija je primarna svrha obuka pilota za upravljanje bespilotnim letelicama.„Naš cilj je bio da razvijemo letelicu kojom će se lako upravljati, koja će biti jednostavna za izradu i ekonomična za proizvodnju, kako bi se eventualne štete tokom obuke lako popravile ili zamenile novim komponentama u slučaju totalnog oštećenja, ističe Đokićeva. Termin modularna konfiguracija znači da letelica ima više različitih konfiguracija. Modular X ima tri konfiguracije: V rep, T rep i VTOL.

„Posebno značajna je V rep konfiguracija, koja je imala ključnu ulogu u validaciji do sada neispitivanih proračuna stabilnosti za ovakvu vrstu repa. Zato je rad na jednom ovakvom projektu veoma značajan za studente, jer omogućava dodatno usavršavanje članova sektora za aerodinamiku u oblasti aerodinamičkih proračuna, ali članova sektora za strukturu, koji su ovog puta zaduženi za dizajniranje različitih konfiguracija letelice, kako bi se pripremili za buduće izazove, ističe naša sagovornica.Pomenuto udruženje studenta vazduhoplovstva Mašinskog fakulteta u Beogradu osnovano je u novembru 2017. I jedino predstavlja Univerzitet u Beogradu i Srbiju na međunarodnim takmičenjima širom Evrope. Iako mlado, za kratko vreme je osvojilo brojna odličja i nagrade.

Znanje, stručnost i posvećenost članova najbolje potkrepljuju brojni ostvareni projekti: tri bespilotne transportne letelice (Rejven TL18, Rejven 19 i Feniks), 2 letelice VTOL konfiguracije (letelica Osa s kojom su 2020. godine osvojili 3. mesto na New Flying Competition i letelica Kos) i rakete: Aurora 1, koja je osvojila četvrto mesto u generalnom plasmanu na Airbus Sloshing Rocket Workshop-u 2019, Aurora 2, koja je na istom takmičenju 2021. zauzela treće mesto i Aurora 3, s kojom su 2022. zauzeli prvo mesto.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar