MEĐU IZMEĐU

BEOGRAD ISPAO NA „TAJMSU”

263 pregleda

Beogradski univerzitet ispao sa još jedne liste, rektorka kaže očekivano”.

 Univerzitet u Beogradu ispao je sa svetske rang-liste Times Higher Education (THE) za 2020. godinu, na kojoj je rangirano skoro 1.400 univerziteta iz 92 zemlje. Prošle godine naš najstariji univerzitet bio je plasiran između 801. i 1.000 mesta. Rektorka Univerziteta u Beogradu, Ivanka Popović kaže za „Danas” da je trend pada na svim listama očekivan. Podseća da je Beogradski univerzitet na THE listi 2016. bio rangiran između 601. i 800. mesta, 2017. godine je bio u grupi 800 +, dok ga 2018. nije bilo na ovoj listi.

Rangiranje je zasnovano na 13 indikatora, grupisanih u pet kategorija, u kojima se meri uspešnost institucija u nastavi, istraživanju, međunarodna prepoznatljivost, citiranost i prihodi od privrede. Četvrtu godinu zaredom, Univerzitet u Oksfordu je na vrhu rang-liste, na drugom je Kalifornijski tehnološki institut, a na trećem Kembridž. Slede Stanford, MIT, Prinston, Harvard, Jejl, Univerzitet u Čikagu i Imperijal koledž London.

Od univerziteta sa prostora bivše Jugoslavije na listi je najbolje rangiran Univerzitet u Ljubljani – između 601. i 800. mesta, Univerzitet u Mariboru je na poziciji između 801. i 1000, dok je Sveučilište u Zagrebu u odnosu na lane skliznulo stepenicu niže i sada je u grupi 1.001+. Zanimljivo je da se na „Tajmsovoj” listi prvi put plasirao Univerzitet Crne Gore, koji je takođe u kategoriji 1001 +, u kojoj su univerziteti rangirani između 1001. i 1396. pozicije. Univerzitet Crne Gore je postigao najbolje rezultate u kategorijama međunarodna prepoznatljivost (gde se nalazi u prvoj polovini svih rangiranih univerziteta) i citiranost, objavljeno je na sajtu te visokoškolske institucije.

Sem Crne Gore, ove godine su prvi put rangirani univerziteti iz Bruneja, sa Kube, Malte, iz Portorika i Vijetnama.

(Izvor Nedeljnik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar