TREĆI SMER

BEOGRADSKO (NE)ISPADANJE

2.919 pregleda

Sa spiskovima naših naučnika smo, nadam se, raskrstili: nisu nikada otisnuti u štampariji, niko ih nije čitao.

Stanko Stojiljković

 Da li je „Galaksija” triput zaredom objavila liste najboljih 100 srpskih naučnika? Najpre zbirno – i u rasejanju i ovdašnjih, potom samo domaćih. Nije. Ali štampane su u martovskom, junskom i septembarskom broju!

Pa šta?! Niko ih ne pominje u akademskoj zajednici koja, obuzeta svojom pučkom zabavom, mesecima proganja plagijatora. Mislite na množinu? Ne, nego na jednog, ostali neka odahnu do nove potere. Koga je još briga ko koliko, prema međunarodnim merilima, vredi u srpskoj nauci.

Stvarnost je uveliko izmakla i fizičarima koji su vlasni da je rastumače. Preselila se na internet, male ekrane, radijske talase i novinske stupce. A tamo vesti više niko ne saopštava: izvolite naše kratko objašnjenje događaja ili pojave, a vi se posle snalazite. Ni pet novinarskih pitanja + dva? Nema ih, niko ne želi da bude odgovaran.

Sa spiskovima naših naučnika smo, nadam se, raskrstili: nisu nikada otisnuti u štampariji, niko ih nije čitao. Ukoliko vam je dopao neki primerak „Galaksije”, smesta ga bacite u kantu za smeće da vas neko ne usnimi.

Šta se zbiva s Beogradskim univerzitetom? Ništa, i dalje je među 300 odabranih na Šangajskoj listi. Zar nije prošle godine donekle posrnuo, a ove se doslovce stropoštao? Nije, nadležni nisu još aminovali, čak se nisu ni sastali da to obelodane i odovore samo na dva novinarska pitanja – kako i zašto se dogodilo?

U međuvremenu je nestao sa „Tajmsove” liste, najcenjenije posle Šangajske. Hoće li nešto desiti ako iščezne sa još neke, od nekoliko međunarodnih na kojima se godinama nalazi? Svakako, nadležni, svi odreda, počeće da se češljaju.

(Imajte na umu da u trećem smeru možete u isti mah i da budete i da ne budete negde razvrstani. Štaviše, i da se pojavite u nekoliko redosleda između dva pomenuta stanja. Tako podučavaju fizičari koje su takoreći svi zaobišli na nedavnoj proslavi 180 godina akademskog izučavanja fizike u Srbiji. Najzad će Kragujevac odahnuti).

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar