DIGITALNI DOMOROCI

BUDITE RATNI VOĐA

683 pregleda
Rimski ratnik (Creative Assembly)

Da li ste ikada poželeli da budete u ulozi rimskog legata, starogrčkog stratega ili varvarskog ratnog vođe? Tvorci video igre Total War: Arena softvetske kuće Creative Assembly i Wargaming studija pružaju vam upravo ovakvo zadovoljstvo u svojoj novoj MMO strategiji.

Vladimir Kočović

Sama igra vas vraća na čuvene lokacije antičkog doba, kao što su Maraton, Termopili, Kapitolsko brdo, Hadrijanov zid, Alpski prolaz i mnoge druge. Vi i još devet vaših saveznika borite se protiv 10 protivnika. Naravno budući da je svaki vas saveznik u ovoj igri čovek sa druge strane kompjutera, morate smisliti bolju strategiju kako biste pobedili vaše protivnike.

Ali strategija nije sve, dosta toga je i do osećaja kada možete preokrenuti bitku u svoju korist, ukoliko naravno prepoznate taj trenutak i odradite pravi taktički potez. Odabir mape je, za sada, slučajan i igrači ne mogu birati, pa se nadamo da će u budućnosti biti dozvoljeno da izaberu po kojoj žele da igraju.

U svaku bitku moguće je ući tako što najpre odaberete komandanta iz jedne od tri vojske: Rimljani, Grci ili varvari, s tim što na samom početku imate po jednog komandanta iz sve tri. Generali imaju rang deset, s tim što se on može povećati sa iskustvom, tj. što duže igrate sa odabranim generalom on više napreduje i uvećava svoj rang. Svaki general ima svoje specijalne efekte što mogu doneti prevagu, pa morate da pazite da tip vojske koji kontrolišete odgovara efektima odabranog generala.

U vreme pisanja ovog članka bilo je moguće odabrati sledeće generale:

1.      Varvari – Budika, Vercengitoriks, Arminius,

2.      Rimljani – Julije Cezar, Germanikus, Scipio Afrikanus, Sula,

3.      Grci – Kinana, Leonidas, Miltijades, Aleksandar Veliki.

Svaki general kontroliše tri jedinice iz jednog od rodova: pešadija, strelci, konjanici i artiljerija. Jedinice se vizuelno razlikuju. Pošto general može da poseduje jedan od 10 rangova, a za svaki postoje drugačije jedinice, u svakom možete birati različite pešadince, konjanike, strelce ili artiljeriju. General većeg ranga može da kontroliše jedinice istog ili nižeg ranga, ali ne i višeg.

Prikaz bojnog polja

U međuvremenu dok vaš general ne dobije viši rang, možete da popravite efikasnost svoje vojske tako što ćete da kupujete novu opremu za jedinice ili poboljšane efekte za generala. Nekad je kupovina proizvod razmene onoga što se u igri zove Free XP, a nekada srebrnih novčića. Free XP i srebrni novčići se dobijaju nakog svake borbe. Postoje i zlatni novčići, ali oni se kupuju za pravi novac. Zlatnim novčićima možete da kupite posebne jedinice, a i da ih razmenite za više srebrnih novičića ili Free XP-ija.

U samoj igri postoje tri načina da dođete do pobede: totalnim uništenjem protivničke vojske, osvajanjem protivničke baze ili viškom preživele armije, ukliko vreme istekne. Kao što smo napomenuli, taktika je veoma bitna: tako varvarske jedinice bolje dejstvuju u šumi, a rimske i grčke na otvorenom terenu. Konjanici mogu lako da savladaju grupu strelaca, ali nemaju velike šanse protiv grčkih hoplita itd.

Igrica je i dalje u zatvorenoj beta test fazi, pa za sada morate da se prijavite za besplatni kod i obično ćete ga dobiti u roku od 2 do 3 sedmice. Kao i svaka igrica iz Total War serijala, i ova ima fenomenalnu grafiku i zvučne efekte, pa možemo da zaključimo da će jednom kada uđe u otvorenu fazu biti pravi hit.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar