TAKNUTO ĆAKNUTO

ČIPOVANJE ZAPOSLENIH

637 pregleda
Kao zrnce pirinča (Vikipedija)

Ko je viknuo: Veliki brat? U SAD se očekuje da bude odobreno čipovanje ljudi. Tehnološka kompanija „Tri skver market” iz Viskonsina ponudiće zaposlenima da im se u ruku ubaci mikročip veličine zrnceta pirinča, između palca i kažiprsta.

Indentifikacioni radio-frekventni čipovi (RFID) omogućiće da plaćaju hranu i piće, da otvaraju sugurnosna vrata, da se priključuju na računare, da otključavaju telefone, da koriste mašine za kopiranje, da skladište zdravstvene podatke, da razmenjuju podatke s poslovnih kartica i da namiruju račine na svakojakim automatima.

Ispočetka su nameštenici negodovali, zatim ih je više od polovine pristalo. Čelnici kompanije ističu da čipovi nemaju ugrađen deo za satelitsko praćenje (GPS), jer je namera da se zaposleni oslobode silnih kartica i ključeva. Čipovi staju 300 dolara i mogu se jednostavno odstraniti ukoliko to neko zahteva.

A šta je sa zaštitom od neovlašćenog pristupa (hakiranje)? Mikročipovi nisu povezani sa interenetom, tako da se takav upad isključuje.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar