MEĐU IZMEĐU

ČUVAĆE KILOVATE U MORU

248 pregleda
Screenshot

Vetroturbina koja miruje tokom dana bez vetra ili se brzo okreće kada je potražnja za električnom energijom već zadovoljena predstavlja problem za obnovljive izvore energije, a istraživači smatraju da se može rešiti – pod morem.

Prema jednoj viziji, vetroelektrane uz obalu mora mogle bi koristiti morsku vodu za skladištenje energije sve dok ne bude potrebna, pomažući da se čovečanstvo više ne oslanja na fosilna goriva.Došli smo do rešenja koje zovemo okeanska baterija“, rekao je Frits Blik, izvršni direktor holandske početničke kopanije Ocean Grazerza AFP na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu.Uz sve intenzivnije napuštanje izvora energije koji zagrevaju klimu, poput uglja, čuvanje zelene energije je ključno. Naime, priroda ne isporučuje uvek vetar ili sunce kada je električna energija najtraženija.

Blikova baterija oslanja se na goleme fleksibilne mehure na morskom dnu, koje vetroelektrana puni morskom vodom.Kada je struja potrebna, pritisak istiskuje vodu kroz sistem na morskom dnu koji uključuje turbine – a rezultat je električna struja.Ključno pitanje je cena, a sistemi za skladištenje koji uključuju neku vrstu baterija ne samo da su vrlo skupi, već su i izloženi riziku od curenja ili kontaminacije morskog okruženja. Uređaji koji se oslanjaju na pritisak već se koriste u hidroelektranama koje pumpaju vodu u rezervoar iza brane kada potražnja za električnom energijom padne.

Prema Ministarstvu energetike SAD, koncept nazvan hidroelektrana s crpnim skladištenjem” postojao je u Italiji i Švajcarskoj devedesetih godina 19. veka, a pogoni se sada mogu naći širom sveta.Što se tiče podvodne verzije, Ocean Grazer nije usamljen u ovom pokušaju.FLASC, podružnica Univerziteta na Malti, ima sistem što koristi obnovljivu električnu energiju za pumpanje vode u komoru s vazduhom pod pritiskom, koji zatim može pokretati hidrauličku turbinu za proizvodnju energije.Druga inicijativa, pod nazivom StEnSea (Skladištena energija u moru), koristi šuplje betonske kugle izložene pritisku dubokog okeana, a testirana je u nemačkom jezeru 2016.

Blik je rekao da podmorski uređaji iskorišćavaju pritisak na dnu okeana koji je besplatan i imaju učinak 80 posto u skladištenju energije.Prema neprofitnom Centru za klimatska i energetska rešenja, obnovljivi izvori energije su najbrže rastući izvor u SAD, s porastom od 42 odsto od 2010. do 2020. godine.Ipak, do implementacije, poput okeanske baterije u okviru elektroenergetskih mreža, predstoje godine. Novoosnovana kompanija Ocean Grazerima cilj da uspostavi priobalni sistem do 2025, a jedan i na kopnu u severnoj Holandiji do 2023. godine.S obzirom na to da vetar i sunce sada postaju deo energetske mreže – što omogućuje da se rešimo fosilnih goriva – ovo je vrlo uzbudljivo”, smatra Klaudio Kanjizares, profesor inženjerstva i stručnjak za obnovljive izvore na Univerzitetu Vaterlu u Kanadi.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar