MEĐU IZMEĐU

DEO SUNCA SE ODVOJIO

1.676 pregleda
NASA

Naučnici pažljivo prate i analiziraju događaje na Suncu, a sada su uočili nešto veoma neobično.Primetili su da se materijal iz plazme koja je izbila sa površine odvojio i iznad severnog pola oblikovao vrtlog. Tvrde da do sada tako nešto nisu videli i da su potrebne dalje analize da bi se utvrdilo je li se to dogodilo, piše Science Alert. Naša zvezda prolazi kroz fazu pojačane aktivnosti, do sada je svakog dana ove godine izbacila poneku baklju. U januaru nekoliko kategorije X i M. Klasa X je najjača moguća erupcija, a baklje M su nešto slabije.

Solarni ciklusi imaju ogroman uticaj na Sunčev sistem, ali ih relativno slabo razumemo. Naučnici smatraju da su verovatno povezani sa solarnim magnetskim poljem. Otprilike svakih 11 godina Sunčevi magnetski polovi se okreću, severni postaje južni i obratno. To se podudara sa solarnim maksimumom, kada Sunce izbacuje najviše baklji i koronalne mase (CME) i ima najviše pega.Nakon toga dolazi razdoblje smirivanja, a posle opet kreće razdoblje solarnog maksimuma. Ciklusi aktivnosti se opisuju i predviđaju na temelju jednog faktora: broja Sunčevih pega.

To su privremena područja u kojima su magnetska polja posebno jaka, što podstiče erupciju baklji i CME. Pege vidimo kao tamne mrlje jer magnetsko polje onemogućuje protok vruće plazme, a ta područja su kasnije hladnija i tamnija od okoline. Budući da je događaje na Suncu teško predviđeti, ne zna se tačno kada će doći do promene polariteta; pretpostavka je da će se to dogoditi u julu 2025.Nisu svi solarni ciklusi isti; jedni su jači, a drugi slabiji. No sadašnje razdoblje ciklusa pokazuje neke čudne karakteristike. Naime, Sunčeva aktivnost je od vrlo rane faze trenutnog ciklusa, koji je počeo u decembru 2019, a premašila je sva očekivanja. Sada je zabeležen i tajanstveni vrtlog.

Naučnici su tajnoviti polarni vrtlog uočili 2. februara. Sve je počelo sa solarnom prominencijom, nije bilo plazme koja se proteže sa Sunca. Solarne prominencije su velike strukture zamršenih linija magnetskog polja i plazme iznad površine Sunca.Za razliku od baklji koje se izbacuju u svemir, one su usidrene na zvezdi, ne odvajaju se. Prominencija se može pokidati i osloboditi baklju, no to nije uvek slučaj. Dakle, ovakvo zbivanje je normalno za Sunce, no ono što se dogodilo kasnije – nije.

Naime, izgleda da se materijal solarne prominencije odvojio i kružio oko Sunčevog pola nekih 8 sati, brzinom od oko 96 kolomeara u sekundi. Solarni fizičar Skot Mekintok iz američkog Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere, koji posmatra Sunce decenijama, rekao je za Space.com da nikada nije video vrtlog poput ovog.Koliko god ovo zvučalo intrigantno, moraće se malo pričekati da bi se saznalo šta se tačno dogodilo na površini naše zvezde.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar