MEĐU IZMEĐU

DIVLJE SVINJE OZRAČENE

609 pregleda
Shutterstock

Odranije je poznato da divlje svinje u jugoistočnoj Nemačkoj imaju visoke iznose radioaktivnog cezijuma, što se često pripisivalo katastrofi u Černobilju 1986. Dok su se kod drugih životinja smanjili, iz misterioznog razloga su se zadržali u veprovima, što je poznato kao paradoks divlje svinje”.Prema najnovijem istraživanju, za ovu pojavu su uz nuklearku kriva i testiranja atomskog oružja sredinom 20. stoleća, piše Science Alert.

Radioaktivno zagađenje koje dospe u okolinu nakon nuklearne nesreće predstavlja značajnu pretnju ekosistemima. Nakon černobilske katastrofe pre 37 godina došlo je do povećanja kontaminacije radioaktivnim cezijumom, posebno cezijumom-137, čije je vreme poluraspada oko 30 godina. No, poluživot stabilnijeg izotopa (cezijum-135), koji može nastati nuklearnom fisijom, traje duže od dva miliona godina. Prema prethodnim proučavanjima, cezijum-135 i cezijum-137 mogu ukazati na izvor samog cezijuma. Visok iznos upućuje na eksplozije nuklearnog oružja, a nizak na nuklearne reaktore.

Stoga su radioekolog Feliks Šteger sa Univerziteta Lajbnic u Nemačkoj i saradnici napravili analizu cezijuma u 48 uzoraka mesa divljih svinja koje su od 2019. do 2021. prikupili lovci iz 11 oblasti Bavarske. U 88 posto ispitanih uzoraka mesa bio je viša iznos od zakonskog praga. Koristeći odnos cezijuma-135 i cezijuma-137, istraživači su utvrdili da je testiranje nuklearnog oružja odgovorno za 12 do 68 odsto kontaminacije u uzorcima. Uprkos tome što je Černobilj glavni izvor, otprilike četvrtina uzoraka je imala značajan udeo cezijuma iz nuklearnog oružja.

S obzirom na to da se divlje svinje hrane na specifičan način, poput potrage za tartufima, apsorbovale su različite količine kontaminacije iz oba izvora, što je doprinelo da i dalje budu radioaktivne.Ova studija ilustruje da sprovođenje atmosferskih nuklearnih opita pre 60-80 godina još utiču na udaljena područja, divlje životinje i ljudske izvore hrane”, zaključili su naučnici. Istraživanje Disproportionately High Contributions of 60 Year Old Weapons-137Cs Explain the Persistence of Radioactive Contamination in Bavarian Wild Boars objavljeno je u časopisu Environmental Science & Technology.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar