СКЛАПАЊЕ ПАМЋЕЊА

ФАЈУМСКИ ПОРТРЕТИ

Илустрација

Илустрација

Египатски археолози их открили након више од 100 година.

Египатски археолози који су истраживали у Фајуму пронашли су велику грађевину која је служила за сахрањивање. Такође и чувене Фајумске портрете из птоломејског и римског доба. Ово је прво откриће Фајумских портрета након више од једног века. Египатска археолошка мисија на локалитету Гарза у Фајуму открила је у велику погребну зграду/структуру која потиче из птолемејског и римског доба као и чувене Фајумске портрете. Ово је 10. сезона ископавања која је започета 2016. године, пише у саопштењу Египатског министарства туризма и антикивитета.

Ископавања су, такође, открила мноштво налаза. Укључујући богато украшене дрвене ковчеге у староегипатском и старогрчком стилу, керамику, украшену дрвену кутију и бројне портрете, у свету познате као Фајумски портрети. Ово је прво откриће портрета од ископавања британског археолога Флиндерса Питрија 1907. године

Грађевина за сахрањивање

Село Гарза, раније познато као село Филаделфија. Основано је у 3. веку п.н.е. као централно село у оквиру пројекта пољопривредног развоја који је спровео краљ Птолемеј Други у региону Фајума. Његов циљ је био да обезбеди изворе хране за египатско краљевство и имало је и грчке и египатске становнике. Грађевина за погребну праксу и налази птоломејског и римског периода

Под објекта за сахрањивање је од обојеног кречног малтера и украшен је плочицама различитих боја. Поред тога, у близини зграде откривени су остаци четири стуба (пронађени унутар шупе за стубове), рекао је шеф Централног одељења за египатске антиквитете у Централном Египту Адел Окаша. Пронађен је велики број дрвених ковчега у староегипатском и старогрчком стилу. Ово је карактеристично за овај локалитет и многа ранија открића одражавају ову комбинацију архитектуре и артефаката оба цивилизацијског света.

Ново откриће показује разноликост у квалитету балсамовања који је постојао током птолемејских и римских династија. Откривени портрети су један од најдрагоценијих археолошких налаза ове сезоне. У једном од дрвених ковчега откривена је ретка статуа богиње Изиде Афродите од теракоте, као и складиште докумената списаних на папирусу.

Kерамичке посуде

Документи су били исписани и демотским и грчким писмом. Оба писма означавају древни египатски језик и одражавају друштвене и верске обичаје становника. Шта су то Фајумски портрети? Древни Египћани су усавршили праксу сликања натуралистичких портрета својих најмилијих на дрвеним или платненим панелима, а они ће касније бити везани за мумифицирана тела. Ипак, због многих народа који су освојили и утицали на Египат, портрети су били јасно вођени утицајем више култура, религија и вредности.

Под Pax Romana (римски мир од 27.г.п.н.е.-180.г.н.е.), Египат је био под римском владавином. Али тиме није дошло до непосредног пада верских пракси или погребних обичаја. Упркос новој комбинацији културе, пракса мумифицирања се наставила, а сами Римљани почели су да практикују традиционалне египатске погребне обичаје. У периоду од 1. до 3. века наше ере у области Фајума, пракса израде портрета бива примарна уметност.

Kо се крије иза портрета? Kо би могао да приушти да ангажује уметника да наслика његов или њен портрет? Оно што не чуди је што су многи портрети сликани за људе који уживају у великом богатству. На срећу, неки портрети имају угравирана или исписана имена особе која је насликана. Скоро све слике са натписима исписане су на грчком језику, што је навело истраживаче да верују да су ти људи Грци.

Портрет учитељице Хермионе (Pinterest)

Претпостављало се да учитељ који долази из сиромашне породице можда није био у могућности да приушти овакву врсту квалитетне уметности. Међутим, једна од назнаки богатства су наушнице које се носе. Такве наушнице носила је Хермиона. То је једини познати мумијски портрет учитељице. Занимања која су биле уобичајена у портретима Фајума били су војници и спортисти. Неки чланови ниже класе имали би осликане портрете, али на овим сликама нико није носио накит, а укупан квалитет слике је много нижи од оних из више класе.

(Илустрацијe Ministry of Tourism and Antiquities))

(Све о археологији)

О аутору

Stanko

Оставите коментар