MEĐU IZMEĐU

GALAKSIJA S DVA PRSTENA

481 pregleda
Čudna galakasija (Rajan Bočmen)

Bliži pogled pokazuje da se jezgro ne nalazi samo u sredini jednog, već dva prstena zvezda, i to je prvi put da su astronomi naišli na takvu pojavu.

Izuzeno retka galaksija, jedinstvenog kružnog sklopa (struktura), udaljena oko 359 miliona svetlosnih godina od Zemlje, otkrivena je nedavno. Stručno je naziva PGC 1000714, a predstavlja primer je prstenaste galaksije u kojoj spoljašnji krug mladih zvezda okružuje starije galaktičko jezgro.

Prstenaste galaksije su same
po sebi veoma retke. Bilo bi
to kao da ste spazili snežnog leoparda
ili neku drugu neobičnu životinju.

No, bliži pogled pokazuje da se jezgro ne nalazi samo u sredini jednog, već dva prstena zvezda, i to je prvi put da su astronomi naišli na takvu pojavu. Najčešći tipovi galaksija su u obliku diska, a zvezde su ili u spiralnoj formaciji, poput Mlečnog puta, ili eliptičnog oblika.

Ali postoje i druge vrste galaksija, uključujući prstenaste galaksije – od kojih je najpoznatija Hogovog objekt, koju je 1950. godine prvi opazio Artur Hog. Za razliku od galaksija u obliku diska, zvezde u prstenastim su podeljene su na dva dela – prsten mladih plavih zvezda koje sjaje sa spoljašnje strane i jezgro starijih, manje svetlih zvezda u sredini.

Hogova galaksija (NASA)

Prstenaste galaksije su same po sebi veoma retke. Bilo bi to kao da ste spazili snežnog leoparda ili neku drugu neobičnu životinju, našalio se jedan zvezdoznanac. Već je galaksija tipa Hog, s jednim kružnim prstenom koji okružuje okruglo jezgro, vrlo retka, a jedna s potencijalno dva vrlo pravilna prstena prilično jedinstvena.

Spoljašnji prsten plavih zvezda star oko 130 miliona godina, a unutarnje crveno jezgro oko 5,5 milijardi godina.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar