U SLICI U REČI

GALAKSIJA U AKADEMIJI

370 pregleda

U kasarni „General Jovan Mišković” održana je promocija naučno-popularnog časopisa „Nova galaksija” koji se bavi aktuelnim naučno-tehnološkim temama, a saradnici su mu eminentni naučnici iz zemlje i dijaspore. Promociji su prisustvovali načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić, deo stalnog sastava Vojne akademije, kadeti i učenici, članovi tima i saradnici časopisa „Nova galaksija”.

General Zrnić je upoznao goste sa organizacijom te visokoškolske ustanove, nivoima akdemskih studija i karijernog usavršavanja oficira, uslovima života i rada, saradnjom sa drugim fakultetima u civilstvu i pravcima razvoja u budućnosti.

Predstavljajući magazin, glavni urednik Stanko Stojiljković je istakao da za „Novu Galaksiju” pišu vrhunski znalci u svojoj oblasti, a pojedini naučni prilozi objavljeni su i u eminetnim stranim naučnim časopisima.

Prisutnima se obratio i prof. dr Đuro Koruga s Mašinskog fakulteta u Beogradu koji je, osim zapaženih naučnih rezultata, izumeo i više visokotehnoloških proizvoda poznatih širom sveta. Za ovu priliku izdvojio je „Tesline nanonaočare”, višestruko nagrađivane zlatnim medaljama na međunarodnim smotrama pronalazaštva. Zahvaljujući primeni nanotehnologije, ove naočare štite od štetnih zračenja kojima je čovek izložen u savremenom okruženju.

U svom obraćanju, akademski vajar Dragan Radenović, u međunarodnoj umetničkoj javnosti poznat po svojim skulpturama, govorio je o uticaju odnosa svetlosti i senke na čovekov vizuelni doživljaj stvarnosti. Izneo je i svoja iskustva na razvoju maskirne uniforme, ukazujući na važnost razvoja disciplina umetničkog karaktera radi njihove praktične primene, kao što je, na primer, maskiranje.

(Izvor VA)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar