MEĐU IZMEĐU

GDE NESTAŠE TRI ZVEZDE

223 pregleda
Ilustracija

Astronomi iz Opservatorije Palomar su 19. jula 1952. posmatrali noćno nebo i snimali više fotografija istog područja da bi lakše identifikovali nebeska tela kao što su asteroidi. Oko 20,52 sati su zabeležili tri sjajne zvezde (magnituda 15), no kada su fotografisali isto područje u 21,45 sati – zvezde su nestale. Dakle, za manje od sat vremena im nije bilo traga; kao da nisu ni postojale.

Zvezde ne nestaju samo tako. Mogu eksplodirati ili im se sjaj može pojačati ili smanjiti, ali ne nestaju. No snimci pokazuju da se dogodilo upravo to. Na prvoj fotografiji (gore) se jasno vide tri zvezde, a na drugoj ne. Jedna mogućnost je da im je naglo pao sjaj, ali to objašnjenje baš ne drži vodu. Naime, to bi značilo da su potamnile 10.000 ili više puta.

Drugo objašnjenje jeste da nisubile tri zvezde, već jedna. Možda je ta zvezda nakratko izrazito zasijala, a u isto vreme je između nje i nas prošla crna rupa zvezdane mase i putem efekta gravitacione leće iskrivila njen oblik, odnosno prikazala da se tamo nalaze tri tela, a ne jedno. Problem sa ovom hipotezom je taj da bi se u tom slučaju trebalo posložiti više činiliaca i da se radilo o retkom događaju. No, i na drugim snimcima iz pedesetih godina prošlog veka možemo videti slične nestanke višestrukih zvezda. U nekim slučajevima, zvezde su bile odvojene lučnim minutima, što bi teško proizveo efekat gravitacionog sočiva, piše Universe Today.

Treća mogućnost je da se uopšte nije radilo o zvezdama, već o nebeskim telima iz Ortovog oblaka kojima se iz nekog razloga u isto vreme pojačao sjaj, a koje kasnije nismo mogli zabeležiti jer su nastavila putem svoje orbite. Ortov oblak je sferni oblak kometskih jezgara na samoj granici Sunčevog sistema.

Postoji još jedno zanimljivo objašnjenje – da to ni nisu svemirska tela i pojave. Zvezdarnica Palomar se nalazi relativno blizu pustinje Novi Meksiko gde su se odvijala testiranja nuklearnog oružja. Možda je radioaktivna prašina kontaminirala ploče, stvarajući svetle tačke na nekim slikama, a na drugima ne.S obzirom na slične nestanke zvijezda tih godina, ovo se čini sasvim mogućim. No, i dalje ne možemo biti sigurni.

(Ilustracija Observatory Palomar)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar