TAKNUTO ĆAKNUTO

GOLUB NADMAŠIO ČOVEKA

1.430 pregleda

David je pobedio Golijata, u jednom predanju. Može li i u stvarnom životu? Sudeći po golubovima, odgovor je potvrdan. Maleni ptičji mozak rešava pojedine zadatke bolje od velikog ljudskog! U čemu je tajna?

Golubovi su sposobni da baraju s dva zadatka podjednako brzo kao ljudi, čak brže u izvesnim okolnostima. To su ustanovili biopsiholozi Sara Lecner i Onur Gunturkun sa Univerziteta Rur-Bohum (Nemačka), koji su svoje nalaz objavili u poznatom časopisu „Savremena biologija”.

Jedan od zadataka: levo čovek (Vikipedija)

„Dugo su naučnici verovali da je cerebralni korteks sisara anatomski uzrok kognitivnih sposobnosti, koji se inače sastoji od šest kortikalnih slojeva”,ističe Sara Lecner, objašnjavajući da kod ptica takva struktura ne postoji. „To znači da struktura korteksa sisara ne može biti odlučujuća za složene kognitivne funkcije poput multitaskinga”.

Ali je prosečna udaljenost između dva neurona kod golubova  pedeset posto kraća nego kod ljudi. Budući da je brzina prenosa signala nervnih ćelija istovetna kod ptica i sisara, istraživači su pretpostavili da se informacije brže obrađuju u ptičjim mozgovima nego u mozgovima sisara.

Svoju pretpostvaku su proverili pomoću vežbe s više zadataka (multitasking) kojoj su podvrgnuli 15 ljudi i 12 golubova. U nekim slučajevima su golubovi bili 250 milisekundi brži od ljudi!

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar