ATINSKI TRG

INDEKSOVCI NAPREDOVALI

642 pregleda

Reč je, prema oceni stručne javnosti, o najvećoj korupcionačkoj aferi u novijoj srpskoj istoriji („Indeks), i to ne samo u obrazovanju, nego uopšte.Deset godina docnije, javnost nema nikakve oficijelne informacije o toku suđenja u smederevskom sudu, odnosno ne zna dokle je suđenje stiglo, da li će i kada da bude okončano, da li je i koliko predmeta u tom postupku, u međuvremenu, zastarelo…

 Prof. dr Zoran Radovanović

Dvadesetprvog septembra sada već podaleke 2009. godine, u Višem sudu u Smederevu, počelo je suđenje optuženima u aferi „Indeks”, kojom je obuhvaćeno čak 86 osoba. Među kojima je 23 profesora i saradnika pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu, osumnjičenih da su do februara 2007, kada su pohapšeni, godinama unazad prodavali diplome i ispite. Reč je, prema oceni stručne javnosti, o najvećoj korupcionačkoj aferi u novijoj srpskoj istoriji, i to ne samo u obrazovanju, nego uopšte.

Deset godina docnije, javnost nema nikakve oficijelne informacije o toku suđenja u smederevskom sudu, odnosno ne zna dokle je suđenje stiglo, da li će i kada da bude okončano, da li je i koliko predmeta u tom postupku, u međuvremenu, zastarelo… Javnost sve to ne zna zato što Viši sud u Smederevu i njegova predsednica Slađana Bojković, koja je i sudeći sudija u postupku „indeksovcima”, u potpunosti ignorišu interesovanje i pitanja te iste javnosti u vezi sa sudskim postupkom u aferi „Indeks”.

Naš list je, naime, još 5. jula razgovarao sa predsednicom Višeg suda u Smederevu i sudećim sudijom u aferi „Indeks” Slađanom Bojković, želeći da od nje čuje odgovore na rečena pitanja. Na sugestiju sudinice Bojković, naš list joj je istoga dana mejlom dostavio sledeća pitanja: Kada je tačno počeo sudski postupak optuženima u afer i „Indeks” i koliko je osoba njime obuhvaćeno?; Da li je i, ako jeste, koliko predmeta u sudskom postupku zastarelo i na koje optužene se odnosi?; Zašto se sudi kolektivno gotovo svim optuženima u aferi „Indeks”, odnosno zašto suđenja nisu odvojena, kao što je to, primerice, koliko je javnosti poznato, zbog bolesti, izdvojen postupak, protiv profesora Predraga Stojanovića?; Da li se u Višem sudu u Smederevu vodi postupak i protiv dr Olivera Antića (nekadašnjeg savetnika bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića), dr Bore Čejovića (dugogodišnjeg dekana kragujevačkog Pravnog fakulteta) i dr Branislava Markovića (oca funkcionerke DS i SNS Jelene Trivan) , koji su bili osumnjičeni u aferi „Indeks”?; Da li biste, na kraju, mogli da procenite kada bi postupak protiv optuženih u aferi „Indeks” mogao da bude okončan?

Nikome iz afere „Indeks”, posle izlaska iz zatvora, ni dlaka s glave nije zafalila. Svi koji su želeli vratili su se na fakultet, na kojem su ubrzo potom i preuzeli vlast, i na kojem i danas vode glavnu reč

Odgovori iz Višeg suda u Smederevu već dva i po meseca putuju prema Kragujevcu u koji, po svemu sudeći, nikada neće ni da stignu, kao što nisu stigla ni na adrese nekih drugih redakcija koje su se, takođe, interesovale za tok suđenja optuženima u aferi „Indeks”. Naš list ipak saznaje da je u smederevskom sudu prošle nedelje počelo iznošenje završnih reči tužilaca, da predstoji obraćanje advokata optuženih sudskom veću, te da bi maratonski sudski proces vezan za aferu „Indeks” napokon mogao da bude okončan do kraja godine. Da li će tako da bude, videće se – uskoro, za dva do tri meseca.

Ono što je i široj javnosti delimično poznato jeste da je većina aktera afere „Indeks”, bez obzira na optužnice za teške zloupotrebe i korupciju, nakon izlaska iz sedmomesečnog pritvora, u kojem s u bili od februara do rane jeseni 2007, napredovala, te da su, krajem minule i u prvoj polovini tekuće decenije, u potpunosti preuzeli vlast na kragujevačkom Pravnom fakultetu. Dekan Pravnog fakulteta u tom periodu bio je „indeksovac” dr Predrag Stojanović koji je za svoje najbliže saradnike imenovao kolege iz afere „Indeks”. U šumadijskokj akademskoj zajednici tada se javno tvrdilo da je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu na vlasti „zatvorsko bratsvo”.

Slično je i sada, pošto, prema rečima naših sagovornika sa Pravnog fakulteta, aktuelni prodekan za nastavu u toj visokoškolskoj ustanovi dr Srđan Đorđević slovi za „sivu eminenciju” tog fakulteta. Dekan Pravnog fakulteta u vreme afere „Indeks” dr Sveto Purić koji je, 2007. takođe proveo sedam meseci u istražnom zatvoru, do skora je bio prodekan tog fakulteta za finansije. Nedavno je podneo ostavku na tu funkciju iz „moralnih razloga”. Nadležni sud u Kragujevcu u leto prošle godine je, kao što je naš list već i pisao, dr Puriću zabranio da prilazi jednoj svojoj studentkinji, koja ga je optužila za „seksualno uznemiravanje”.

Profesor Purić i bivša pomoćnica ministra prosvete dr Emilija Stanković, koja je među optuženima za korupciju u aferi „Indeks”, početkom narednog meseca odlaze u penziju, pošto je Senat kragujevačkog Univerziteta nedavno odbio njihov zahtev da im bude produžen radni angažman na Pravnom fakulteta. Početkom narednog meseca u penziju će i „indeksovac” dr Božin Vlašković, koji je, u međuvetemnu, postao član Senata Univerziteta u Kragujevcu, a zajedno sa njime u mirovinu će i „indeksovka” dr Milena Petrović.

Od osumnjiečnih u aferi „Indeks” avanzovao je i prof. dr Ivan Čukalović koji je izabran za sudiju Ustavnog suda Kosova, a nije štetovala ni „indeskovka” dr Dragana Petrović koja je uoči hapšenja uslikana kako prima novac za prodaju ispita, i koja je, nakon izlaska iz istražnog zatvora, angažovana u beogradskom Institutu za uporedno pravo. „Indeksovac” dr Nenad Đurđević već duže je angažovan u Ministarsvu za omladinu i sport. Profesor Dragan Bataveljić i dalje predaje na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Nekadašnji (pre afere „Indeks”) dekan kragujevačkog Pravnog fakuleta dr Bora Čejović i profesori Branislav Marković i Slobodan Svorcan u penziji su već godinama. Krivična dela zastarela su profesorkama Nadi Todorović i Nevenki Bačanin, koja je, u međuvremenu, preminula. Preminuo je i profesor Miroljub Simić iz Niša. Bivši savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Oliver Antić, koji je, ponovimo, bio među optuženima u aferi „Indeks” u diplomatiji je godinama unazad, i trenutno je ambasador Srbije u Republici Sao Tome i Principe. Krivični postupak protiv Antića, prema dostupnim informacijma – obustavljen je.

Nikome iz afere „Indeks”, posle izlaska iz zatvora, ni dlaka s glave nije zafalila. Svi koji su želeli vratili su se na fakultet, na kojem su ubrzo potom i preuzeli vlast, i na kojem i danas vode glavnu reč. Drugi su, pak, napravili karijere na drugoj strani. Gotovo svi su napredovali, samo je Pravni fakultet u Kragujevcu ,koji je ove godine jedva dostigao upisnu kvotu od 235 budžetskih brucoša, nazadovao, kažu naši sagovornici na kragujevačkom Univerzitetu.

(Izvor Danas)

Ilustracije (Danas)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar