MEĐU IZMEĐU

IZLOŽBA „TESLA U GRACU”

153 pregleda

U Galeriji nauke i tehnike SANU otvorena je izložba „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma. Povod je obeležavanje Svetskog dana nauke – 10. jul,kada je ujedno i rođendan Nikole Tesle. Izložba je posvećena godinama koje je čuveni naučnik proveo u Gracu. Obuhvata period od njegovih studentskih dana do Teslinih tragova u sadašnjosti.

Posebno se bavi njegovim odnosom s Visokom tehničkom školom u Gracu, u to vreme poznatom kao K. K. Technische Hochschule (Carska i kraljevska Visoka tehnička škola), gde je studirao od 1875. do 1878. godine, i na kojoj je za svoja dostignuća dobio počasni doktorat 1937. godine.Pored prekretnica u Teslinom životu i njegovih tehničkih dostignuća, izložba naglašava koliko su njegove ideje imale uticaja na nauku i industriju, na razvoj obrazovne institucije u Gracu, danas Univerzalnog muzeja Joaneum, i kako se njegovo nasleđe odrazilo na Tehnički univerzitet u Gracu.

Izložbu su otvorili NJ. e. gospodin Nikolas Luteroti, ambasador Austrije u Beogradu, dr Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, i akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU.  Dr Adrijan Fajks je istakao da bi voleo da i mnogi drugi genijalni srpski umovi ubuduće pohađaju tu školu. Izložba će trajati do 24. jula.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar