МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЈЕДНА ДОЗА ДОВОЉНА

Гамалеја

Једнокомпонентна вакцина против вируса корона „спутњик лајт, коју је направио руски Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја, регистрована је у Русији, а њена ефикасност износи 79,4 одсто, саопштио је руски Фонд за директне инвестиције (РФПИ).

„Министарство здравља Русије, Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију ,Гамалеја’ и РФПИ саопштавају да је регистрована једнокомпонентна вакцина против вируса корона ,спутњик лајт’. Ефикасност једнокомпонентне вакцине износи 79,4 одсто од 28. дана након имунизације. Стопа ефикасности од око 80 одсто премашује стопе ефикасности многих вакцина код којих су потребне две дозе, наводи се у саопштењу.

Прецизирано је да је процена ефикасности извршена на основу података прикупљених од Руса који су примили само једну дозу у оквиру програма масовне вакцинације, а нису из било ког разлога добили другу дозу у периоду од 5. децембра 2020. до 15. априла 2021. године. Према лабораторијским истраживањима центра „Гамалеја, вакцина „спутњик лајт је ефикасна против свих нових сојева вируса корона. „Нису регистроване озбиљне нежељене реакције након имунизације вакцином ,спутњик лајт,прецизирано је у саопштењу.

„Спутњик лајт не захтева специјалне услове за чување и логистику, а цена је приступачна – мање од 10 долара. Шема примене са једном дозом омогућава да се за кратко време вакцинише велики број људи. Додаје се да се десети дан након вакцинације ћелијски имуни одговор на S-протеин вируса корона формирао код 100 одсто вакцинисаних. Прва и друга фаза испитивања безбедности и имуногености вакцине започела је у јануару 2021. године, а прелиминарни резултати су добијени 10. марта. Резултати су показали производњу антиген-специфичних IgG антитела код 96,9 одсто добровољаца 28 дана након имунизације. Антитела која неутрализују вирус развијају се код 91,67 одсто добровољаца 28 дана након имунизације. Трећа фаза клиничких испитивања у којој учествује 7.000 добровољаца одвија се у Русији, УАЕ, Гани и другим земљама. Прелиминарни подаци се очекују у мају.

Директор центра „Гамалеја Александар Гинцбург саопштио је да је вакцина „спутњик лајт погодна како за основну вакцинацију, тако и за ревакцинацију, али и за повећање ефикасности у комбинацији са другим вакцинама. Она је направљена у циљу брзог стварања колективног имунитета код становништва у неповољној епидемиолошкој ситуацији, као и за вакцинисање особа које су прележале корону, а немају антитела или је њихов ниво низак.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар