MEĐU IZMEĐU

JEZERA IZNAD OKEANA

243 pregleda
Shutterstock

Iznad Indijskog okeana otkriven nov vremenski fenomen.

Naučnici Univerziteta Majami na sastanku Američkog geofizičkog udruženja (AGU), prezentovali su rezultate istraživanja koje opisuje njihovo otkriće – novu vrstu oluje na nebu iznad Indijskog okeana nazvanuatmosfersko jezero”.Takve oluje u osnovi predstavljaju bare” koncentrisane vodene pare koje se sporo kreću vazduhom i mogu da traju po nekoliko dana, a otkrili su ih naučnici Brajan Mejps i Vej-Ming Tsai tokom proučavanja vremena iznad Indijskog okeana, prenosi vidi.hr. Naučnici su iz dana u dan istraživali uzorke kiše i vodene pare.

Nove strukture su povezane saatmosferaskim rekama”, što je dobro proučen i uobičajen fenomen koji uključuje duge, tanke oblake koncentrisane vlage koji mogu da se protežu hiljadama kilometara. Ove brze reke mogu da nose ogromnu količinu vode, izbacujući je za sobom kao pojas kiše.Atmosferska jezera počinju kao reke, kaže tim, ali u određenom trenutku se odvajaju, stvarajući izolovanu, koncentsanu masu vodene pare. Ova jezera zatim vrlo sporo plutaju nebom, u područjima gde je brzina vetra oko nule. Tim kaže da sadrže dovoljno vode da formiraju baru duboku nekoliko santimetara i široku oko 1.000 kilometara.

Naučnici su proučavali petogodišnje satelitske podatke Indijskog okeana i identifikovali 17 atmosferskih jezera koja su trajala duže od šest dana. Pojavljivala su se u svim godišnjim dobima, obično unutar 10 stepeni od ekvatora. Istraživači kažu da mogu da se pojave i dalje od ekvatora, i ponekad prelaze u tropske ciklone.Atmosferska jezera nastajala su iz tokova vodene pare koji su dolazili iz indo-pacifičkog područja, a zatim su se polako povlačila prema zapadu do istočne obale Afrike, pri čemu mogu da donesu dosta kiše.Tim planira i dalje da proučava ova atmosferska jezera kako bi utvrdili mogu li da se pojave u drugim delovima sveta i kako bi na njih mogle da utiču klimatske promene.

(Izvor Naionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar