MEĐU IZMEĐU

KO JE VIDEO VANZEMALJCA

329 pregleda
Getty Images

Vanzemaljci i neidentifikovani anomalni fenomeni (unidentified anomalous phenomena, UAP) objavljuju se na naslovnicama, ali još nema dokaza da su se pojavili na Zemlji.Nasina radna grupa održala je 31. maja prvi javni sastanak na tu temu. UAPje u biti birokratski izraz za NLO,koji se odnosi na predmete i pojave na nebu koji se ne mogu odmah identifikovati kao letelice ili poznati prirodni fenomeni.

Znatan deo javne rasprave bio je usmeren na internetsko uznemiravanje s kojim se suočavaju članovi tima. Dobijali su kritike od pojedinaca koji čvrsto veruju u postojanje vanzemaljaca i onih koji smatraju apsurdnim da vladina agencija istražuje tvrdnje o vanzemaljskim letelicama.UAPgrupa do sada nije pružila dokaze za postojanje vanzemaljaca. Među više od 800 prijavljenih slučajeva, gotovo svi se mogu povezati sa ovozemaljskim izvorima kao što su komercijalni vazduhoplovi, baloni ili, čak, zračenje iz mikrotalasnih pećnica. Manje od 5 posto izveštaja ostalo je neobjašnjeno nakon istrage, ali nema naznaka da su te anomalije povezane baš s vanzemaljcima.

„Postoje mnogi slučajevi u kojima bismo imali utisak da bi moglo biti nečeg anomalnog, gde podaci jednostavno nisu dovoljni da podrže analizu koja bi nam omogućila da stvarno razumemo ponašanje predmeta ili pojave. Vrlo je moguće da bi se s boljim podacima ono bilo u skladu s poznatim fenomenima”, rekla je za New Scientist Federika Bjanko sa Univerziteta Delaver u SAD.

Međutim, to ne čini UAP grupu beskorisnom, kako je naglasio njen rukovodilac Dejvid Spergel, izjavivši je da je razumevanje i karakterizacija uobičajenih pojava ključni početni korak pre traženja igala u plastu sena” ili nepoznatih fenomena. Dotični tim je opsežno ispitao razne mogućnosti koje su mogle biti značajne, ali su se one pokazale prizemnim, što na kraju ne treba čuditi.

„Svemir je ogroman i moramo priznati da postoje nerazumljiva zbivanja, a zapravo neka od onih što nisu dobro shvaćena mogu biti stvarno važni tragovi važnih misterija koje želimo shvatiti. Ali kad biste mi sada dali ograničenu količinu sredstava za traženje biopotpisa i tehnopotpisa, da li bih deo a uložio u proučavanje UAP-ova? Verovatno ne bih, jer nismo videli nikakav dokaz koji bi ukazivao da UAP-ovi imaju bilo kakve veze sa vanzemaljskim fenomenima”, ističe Dejvid Grinspun iz Instituta za planetarnu nauku u Arizoni.

U nedavnim vestima bivši američki obavještajni časnik, Dejvid Graš, tvrdio je da američka vlada poseduje letelice neljudskog egzotičnog porekla i vanzemaljske pilote koji njima upravljaju. Da je istinita, ta bi tvrdnja bila revolucionarna. Međutim, on nije pružio nikakve fizičke dokaze koji bi potkrepili njegove tvrdnje.Hoćemo ikada pronaći inteligentan vanzemaljski život, to je pitanje na koje ćemo uvek tražiti odgovor.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar