MEĐU IZMEĐU

KUDA TO NAJBRŽA BEŽI?

131 pregleda
Ilustracija

Novo otkriće obuhvata šest odbeglih zvezda, a među njima je ona za koju je utvrđeno da je na najbrža ove vrste do otkrivena u Mlečnom putu. Dve su, naime, svojevrsni rekorderi – zvezda J1235 kreće brzinom od 1.694 kilometra u sekundi; i J0927 sa neverovatnih 2.285 kilometara u sekundi.Zvezde koje putuju brzinama većim od brzine kretanja same galaksije verovatno su rezultat spektakularnih supernova tipa Ia „standardnih sveća”, naveli su istraživači koje predvodi astrofizičar Karm El-Badri iz Harvard-Smitonijan centra za astrofiziku.

To je omogućilo nov način proračuna brzine kojom se ove zvezde rađaju i otkrivanje broja supernove tipa Ia. Njihovi nalazi su detaljno opisani u radu dostavljenom časopisu Open Journal of Astrophisic. „Značajna populacija ovih begunaca male mase čeka da bude otkrivena”, pišu istraživači.Svaki put kada zvezda eksplodira, dešava se jaka sila detonacije. Smatra se da su zvezde sa hiperbrzinom proizvod posebne vrste supernove koja ima veću detonaciju nego inače, što je poznato kao dinamička dvostruka detonacija ili D6 supernova.U tom slučaju detonacija koja uključuje helijum ide korak dalje: njen udarni talas pokreće drugu detonaciju u jezgru belog patuljka, stvarajući kolosalnu eksploziju.

Brzine ovih zvezda su ogromne i iznose preko 1.000 kilometara u sekundi. S obzirom na to da je brzina od 550 kilometara u sekundi dovoljna da se napusti Mlečni put, zaključak je da su zvezde sa hiperbrzinom predodređene za međugalaktički prostor.Ali, naučnici još ne znaju koliko je takvih zvezda, a ni kojom brzinom se dešava proces što izaziva ogromne brzine.El-Badri i kolege su analizirali podatke iz istraživanja „Gaja”, tekućeg projekta mapiranja Mlečnog puta s najvećom preciznošću ikada, uključujući pravila kretanja zvezda po galaksiji.

Pronašli su četiri ranije nepoznate hiperbrze zvezde D6 porekla, što ne zvuči mnogo, ali u kombinaciji sa 10 prethodno identifikovanih koje su prešle u supernovu, to omogućava mnogo preciznije analize i rezultate istraživanja. Naša galaksija bi, inače, trebalo da ima nekoliko brzih zvezda koje dolaze iz drugih galaksija.Zvezde koje kruže oko supermasivne crne rupe u centru galaksije mogu dostići neverovatne brzine; najveća ide do zapanjujućih 24.000 kilometara u sekundi.

Međutim, one su gravitaciono vezane u svojim orbitama i neće uskoro napustiti galaksiju, osim ako se ne pojavi interakcija trećeg tela koje može da ih pokrene.Ranije, najbrža poznata zvezda, bila je binarni D6 beli patuljak sa brzinom od oko 2.200 kilometara u sekundi.„Možda postoje još brže zvezde. Namerni smo da ih pronađemo, a ono što nam novo otkriće daje je značajan broj novih podataka za otkrivanje gde se nalaze i kako ih lakše pronaći”, najavljuju naučnici.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar