МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОСМИЧКО ЗАПРАШИВАЊЕ

123rf

Сваке године на Земљу падне 5.200 тона ванземаљске прашине.

Већ неко време знамо да на Земљу непрестано пада свемирска прашина, но с обзиром на њену микроскопску величину, било је тешко одредити тачно у којим количинама. Наиме, честице свемирске прашине (микрометеорити) нису веће од делића милиметра, а падају на Земљу с пролазећих астероида и комета као перут.

Међународни тим научника је након две деценије прикупљања и анализе тих честица на Антарктику одредио годишњу количину. Установио је да на нашу планету у просеку годишње падне око 5.200 тонс свемирских честица мањих од 700 микрометара. Ови микрометеорити су стога највећи извор ванземаљског материјала на Земљиној површини. Ради се заправо о невероватном постигнућу. Атмосфера наше планете пуна је различите прашине. Истраживање из прошле године показало је да у атмосфери у сваком тренутку има око 17 милиона тона прашине, пише Science Alert.

Научници су стога отишли на Антарктик да би што више смањили износ позадинске”, земаљске прашине. Наиме, код истраживачке станице Concordia практично је није ни било. Током шест експедиција унутар 20 година стручњаци су идентифицирали 1.280 нетопљених микрометеорита и 808 свемирских сферула (отопљених свемирска стена) масе мање од 350 микрограма, што им је омогућило да израчунају брзину којом те честице падају на површину.

Након тога су анализирали густоћу честица прашине да би утврдили њено порекло. Нижа густоћа и већа порозност сугериришу да прашина потиче с комета, а већа густоћа и мања порозност с метеорита. Установили су да отприлике 80 посто космичке прашине која стигне на Земљину површину долази с комета. Према моделима које су направили, укупна маса космичке прашине пре уласка у атмосферу износи око 15.000 тона, односно много више тих честица стигне до наше атмосфере него што их падне на тло. Разлог за ово одступање није јасан, али постоји неколико могућности.

Једна хипотеза је да ипак нису успели да детектујузначајан део свемирске прашине, а друга да се део те прашине губи пре уласка у атмосферу. Трећа је да у свемиру има много мање прашине него што то показују модели. Истраживање насловљеноThe micrometeorite flux at Dome C (Antarctica), monitoring the accretion of extraterrestrial dust on Earth објављено је у часописима Earth и Planetary Science Letters.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар