У СЛИЦИ У РЕЧИ

КРСТАРЕЊЕ КРОЗ „ГАЛАКСИЈУ”

Препуна Галерија РТС-а (РТС)

У Галерији РТС-а представљен је други број научно-популарног часописа „Галаксија”. Некада најбољи научно-популарни часопис у Југославији и у југоисточној Европи обновљен је после готово 18 година.

После електронског издања, изашли су и први штампани бројеви. Нова „Галаксија” је, према мишљењу стручњака, у међувремену стекла завидан број читалаца (107.000) и велики број прегледа на интернету – више од милион, од чега jе 40 одсто изван Србије.

Теслине нанонаочаре

Професор Ђура Коруга, са Машинског
факултета у Београду, представио је један
од највећих и најсавременијих технолошких
изума на овим просторима – Теслине
нанонаочаре. Поменути високотехнолошки
проналазак, о коме пише и у
Галаксији,
јединствен у свету, плод је вишедеценијског
изучавања и испитивања на Машинском
факултету.
Награђан је бројним иностраним
и домаћим признањима, од којих издвајамо
златну медаљу Међународне федерације
проналазача
са седиштем у Швајцарској.

На крстарењу кроз други број часописа, бројне посетиоце догађаја у Таковској 10, водили су универзитетски професори – Дејан Стојковић, Предраг Слијепчевић, Ђуро Коруга, Зоран Николић, Дејан Шабић и Милан Тасић, а у име РТС-а, присутне је поздравила Александра Шарковић, одговорни уредник Редакције научног програма РТС-а.

Највише интересовања и дебату током разговора, изазвао је ексклузивни чланак „Сто српских најнаучника” – редослед водећих српских научника у матици и расејању, о коме је говорио и професор Зоран Николић са Физичког факултета.

Професор Дејан Шабић говорио је о Панчевачком риту и мрежи канала у нашој земљи, најдужој у Европи после Холандије, а професор Милан Тасић из Врања говорио је о бесконачности и о томе зашто је необјашњива.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар