MEĐU IZMEĐU

MAŠINCIMA „ZLATNI BEOČUG”

529 pregleda

Mašinski fakultet u Beogradu baštini 145 godina nastave mašinstva u Srbijiu proteklih sedam decenija izrastao u jednu od najuglednijih naučnoistraživačkih i visokoškolskih ustanova u jugoistočnoj Evropi u oblasti mašinskog inženjerstva i informaciono-komunikacionih.

Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu dodeljeno je priznanje „Izvanredni Zlatni beočug” za trajni doprinos kulturnom i naučnom razvoju Grada Beograda. Odluku o prestižnom priznanju doneo je 17-člani žiri Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, a nagradu je primio dekan MF, prof. dr Radivoje Mitrović.

„Izvanredni Zlatni beočug”, pored
Mašinskog fakulteta dobili su i
Istorijski muzej Srbije i Afrički muzej,
a za životno delo protojerej-stavrofor
dr Sava B. Jović i Milutin Dedić,
istoričar, slikar i publicista.

Mašinski fakultet u Beogradu, koji baštini 145 godina nastave mašinstva u Srbiji i iz kojeg su ponikli svi mašinski fakulteti u Srbiji i većem delu regiona, u proteklih sedam decenija izrastao u jednu od najuglednijih naučnoistraživačkih i visokoškolskih ustanova u jugoistočnoj Evropi, u oblasti mašinskog inženjerstva i informaciono-komunikacionih tehnologija, istaknuto je, između ostalog, na svečanosti uručenja „Zlatnog beočuga” u Narodnom pozorištu u Beogradu.

„Izvanredni Zlatni beočug”, pored Mašinskog fakulteta dobili su i Istorijski muzej Srbije i Afrički muzej u Beogradu, a za životno delo dodeljeno je protojereju-stavroforu dr Savu B. Joviću i Milutinu Dediću, istoričaru, slikaru i publicisti.

Prisustne je pozdravio generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Beograd Živorad Ajdačić naglasivši da je Zlatni beočug priznanje za zaokružene duhovne vrednosti i dostignuća koje kontinuirano povezuju sve one koji omogućavaju uspešniji duhovni život grada Beograda i Srbije.

Predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Beograda književnik Milovan Vitezović je podsetio na reči Vaska Pope, velikog srpskog pesnika, kada je 1968. primao u Beču Austrijsku državnu nagradu za evropsku književnost: „Primam ovu nagradu u prvom redu kao pohvalu pesništvu moga naroda i njegovom jeziku…” Vitezović je u ime Kulturno-prosvetne zajednice Beograd kazao da će velikom pesniku biti podignut spomenik na Terazijama sa stihovima posvećenim prestonom gradu.

Kulturno prosvetna zajednica Beograda od 1970. godine dodeljuje nagradu i priznanje „Zlatni beočug” umetnicima, stvaraocima, naučnicima, ansamblima, organizacijama i ustanovama za trajni doprinos kulturi Beograda.

Među dobitnicima za 2017 su i Ašhten Ataljanc, baletska umetnica, mr Svetlana Bojčević Cicović, operska umetnica, prof. dr Slavica Garonja Radovanac, književnica, prof dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog, kompozitor, KUD „Dimitrije Koturović”, Nebojša Kundačina, dramski umetnik, Dragoljub Kojčić, izdavač, mr Pavle Medaković, dirigent, prof. dr Predrag Marković, istoričar, Dušica Milanović, novinarka, prof. dr Dragan Nikodijević, teoretičar kulture i umetnosti, Duško Novaković, književnik; Branislav Obradović, producent, „Riblja čorba”, rok grupa, prof. dr Drgan Simeunović, politikolog, Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije i Špiro Solomun, kulturni poslenik.

Svečanom uručenju nagrada „Zlatni beočug” prisustvovali su izaslanici Predsednika Republike Srbije, predstavnici Vlade, predstavnici Narodne skupštine, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, Srpske akademije nauka i umetnosti, Grada Beograda, rektori i dekani Univerziteta i fakulteta u Beogradu, direktori ustanova kulture, prosvete i nauke i drugi brojni gosti.

(Izvor MF)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar