MEĐU IZMEĐU

MESEC IZAZIVA POPLAVE

173 pregleda

Kada se Mesec, Zemlja i Sunce međusobno poravnaju na određen način, njihovo gravitaciono privlačenje deluje na okean, pa bi se gradovi na obalama uskoro mogli susretati s poplavama koje se događaju svaki drugi dan, piše NASA.

Već sada mnogi gradovi obalnog područja SAD imaju problem s poplavama koje nastaju zbog visoke plime, odnosno periodičnog uzdizanja mora. Američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) izvestila je o više od 600 takvih poplava u 2019. godini.No stručnjaci NASApredviđaju još veće probleme od sredine 2030-ih zbog porasta mora, ali i Mesečevog ciklusa. Prema novom istraživanju, za desetak godina krenuće poplave koje će dolaziti u nizovima od mesec dana ili duže, zavisno od položaja Meseca, Zemlje i Sunca.

Kada se Mesec, Zemlja i Sunce međusobno poravnaju na određen način, njihovo gravitaciono privlačenje deluje na okean, pa bi se gradovi na obalama uskoro mogli susretati s poplavama koje se događaju svaki drugi dan, piše NASA.Nisko pozicionirana područja koja se nalaze u blizini nivoa mora sve su više izložena riziku povećanih poplava, a to će se samo pogoršavati. Kombinacija gravitacionog privlačenja Meseca, porasta mora i klimatskih promena dovešće do gorih poplava na našim obalama, ali i šitom sveta”, rekao je rikovodilac NASA Bil Nelson.

Mnogima sada pada na pamet pitanje – na koji način može Mesec uticati na porast učestalosti poplava? Zar Mesec nema svoju ustaljenu orbitu oko Zemlje? I zar može dodatno delovati na visinu mora, uz poznate efekte plime i oseke?Odgovor je – da. Naime, Mesec svakih 18,6 godina prolazi kroz ciklus malene promene u orbiti naziva Mesečevo mirovanje (Lunar standstill). Ne radi se o nekom novom ili opasnom procesu, prvi put je zabeležen još 1728. godine.

Mada Mesec svakodnevno deluje na nastanak plime i oseke, uticaj njegove gravitacione sile nije jednake snage svake godine. Zbog toga što tokom 18,6-godišnjeg ciklusa prolazi kroz promene orbite, odnosno menja svoj položaj u odnosu na Zemlju, odgovoran je i za dodatne promene u plimi i oseci.U prvoj polovini ciklusa uzrokuje plimu koja je niža od proseka i oseku koja je veća. U drugoj polovini se plima povećava, a oseka smanjuje. Dakle, prva polovica 18,6-godišnjeg lunarnog ciklusa suzbija učinak porasta mora, dok ga druga povećava. No, zbog globalnog porasta mora plime postaju sve veće, zbog čega ćemo uskoro imati sve više problema s poplavama.Mesec je sada u fazi ciklusa kada se plime pojačavaju, ali za sada još ne dolazi do značajnih poplava, ako se gleda prosek za to područje. No, sredinom 2030-ih nećemo biti te sreće jer će do tada dodatno porasti mora i stanovnike gotovo svih obalnih predela SAD i Havaja čekaju češće, odnosno značajnije poplave, navodi NASA.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar