MEĐU IZMEĐU

KAPI ZA MENINGITIS

168 pregleda

Kapi za nos koje sadrže genetski modificirane prijateljske bakterije mogu pružiti zaštitu od jednog od najčešćih i najopasnijih oblika meningitisa, pokazali su rezultati nove studije.

Ispitivanje, u kojem je učestvovalo 26 dobrovoljaca, pokazalo je da su svi najmanje 28 dana u svojim nozdrvama imali modifikovanu bakteriju, dok ih je većina (86 posto) bakteriju imala i 90 dana. Ispitanici su na bakteriju reagovali asimptomatski, a kapi su proizvele snažan imunološki odgovor.

Dodatno, ovaj brzi i jednostavan način zaštite od infekcija mogao bi se primeniti za blokiranje drugih vrsta bakterija i bolesti; što nam dobro dođe u vreme kada bakterije razvijaju rezistenciju na postojeće lekove.

Bakterija Neisseria meningitidis prirodno se pojavljuje u nosu i grlu kod oko 10 posto odraslih. Nažalost, u nekim slučajevima može dospeti u krvotok, što dovodi do oboljenja opasnog po život, poput meningitisa. Naučnici su upotrebili genetski modifikovanu verziju benigne bakterije N. lactamica,koja se takođe često nalazi u nosnoj šupljini kod ljudi. Dodali su joj gen za protein koji N. meningitideskoristi da bi zahvatio ćelije u nosu, nakon čega je naše telo proizvelo imunološki odgovor.Stručnjaci smatraju da bi se ovaj novi pristup mogao koristiti za modifikovanje drugih bakterija, što bi nas moglo zaštititi od dodatnih infekcija, piše Science Alert.

„Teoretski je moguće kod bakterija izraziti bilo koji antigen, što znači da ih potencijalno možemo prilagoditi za borbu protiv mnoštva infekcija koje ulaze u telo kroz gornje disajne puteve”, rekao je molekularni mikrobiolog Džej Lover sa Univerziteta Sautempton.Istraživanje nazvano A recombinant commensal bacteria elicits heterologous antigen-specific immune responses during pharyngeal carriageobjavljeno je u časopisu Science Translational Medicine.

(Ivor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar