MEĐU IZMEĐU

MONSTRUOZNA SUPERBAKLJA

107 pregleda
NAOJ

Da je kojim slučajem sa Sunca, uništila bi sav život na Zrmlji!

Već neko vreme se govori i piše da se Sunce približava solarnom maksimumu, a to znači da postaje aktivnije i s više pega i vatrenih baklji. Na svu sreću, naša zvezda nije toliko aktivna kao ona u binarnom sistemu V1355 Orion, koja povremeno izbaci čudovišne superbaklje deset puta veće od najvećih ikada zabeleženih na Suncu.Kada je jaka solarna baklja usmerena prema Zemlji, u najgorem slučaju može naštetiti tehnologiji, izazvati poremećaje u komunikaciji, uticati na električne mreže i oštetiti satelite. No, superbaklje mogu izazvati pravu katastrofu; uticati na evoluciju, izazvati atmosferske poremećaje ili izbrisati sav život na obližnjim planetama.

Astronom Šunom Inoue i kolege sa Univerziteta Kjoto u Japanu pratili su ovaj binarni dvojac teleskopima Seimei i Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)i usnimili neverovatnu superbaklju. Brzina njene erupcije iznosila je najmanje 990 kilometara u sekundi, a u svemir je izbacila milijarde tona materijala. Naučnici proučavaju baklje na dalekim zvezdama da bi shvatili kako nastaju superbaklje i erupcije. Zvezde u binarnom sistemu V1355 Orionspadaju u kategoriju RS CVn. Obično su magnetski aktivne i izbacuju velike superbaklje, piše Universe Today.

Sunčevi bljeskovi se dele u pet klasa, od kojih je svaka 10 puta snažnija od prethodne – A, B, C, M i X. Svaka ima devet podgrupa; a najsnažniji bljeskovi klase X mogu imati snagu 10-ak puta veću od bljeska X1. U teoriji ne postoji ograničenje koliko velike mogu biti baklje iz klase X, najsnažnije zabeležene 2003. klasifikovane su kao X28. Najjače baklje klase X mogu proizvesti jednaku količinu energije kao milijarda hidrogenskih bombi. Ako su usmerene ka Zemlji, mogu oštetiti satelite, komunikacione ili električne mreže. Primerice, baklje klase X5 i X6 su u decembtu 2006. pokrenule izbacivanje koronalne mase (CME) koja je omela GPS signale.

Do sada nije zabeleženo da je Sunce proizvelo superbaklju koja bi mogla uništiti sav život na Zemlji. Čak ni najsnažnija geomagnetska oluja u istorijiKaringtonov događaj iz 1859. godine – nije imala zametan uticaj na zdravlje ljudi ili drugih bića. Kakve bi to baklje morale biti da izbrišu sav život na Zemlji? Ne znam odgovor, ali do sada nismo zabeležili nijedan solarni događaj koji je dovoljno velik i snažan da utiče na zdravlje ljudi”, rekao je Dag Biseker iz američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA).

Otprilike svakih 11 godina Sunčevi magnetski polovi se okreću, severni postaje južni i obrnuto. To se podudara sa onim što je poznato kao solarni maksimum, kada naša zvezda izbacuje najviše baklji i koronalne mase (CME) i ima najviše pega. Nakon toga dolazi razdoblje smirivanja aktivnosti, a posle opet kreće razdoblje solarnog maksimuma. Sada je naša zvezda u solarnom maksimumu, 25. otkako su počela beleženja, a kulminacija se očekuje krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar