МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МОРСКИ ПУЖ СЕ САМ ОБНОВИ

Глава и тело

Читав процес од самоодрубљивања главе до потпуне регенерације новог тела трајао је мање од месец дана.

Научници у Јапану су открили врсту морског пужа који буквално може да одстрани тело од главе, из које после само неколико недеља може да се поново регенерише и израсте читаво ново тело, све са срцем и другим виталним органима. Читав процес од самоодрубљивања главе до потпуне регенерације новог тела трајао је мање од месец дана. Помало драстичан пример аутотомије (чин одбацивања дела тела), примећен је сасвим случајно.

Јоићи Јуса и Сајака Митох, биолози и професори са Женског универзитета у Нари, приметили су током проучавања једне врсте морских пужева (Elysia cf. marginata и E. atroviridis) да је једна јединка спровела аутотомију. Нешто слично као кад гуштери одбаце реп. Само што у овом случају није био само реп, већ цело тело. Али глава је наставила да се креће и убрзо почела да се храни.


Одвојена глава

„Зачудили смо се када смо видели да је глава наставила да се креће. Мислили смо да ће убрзо да угине без срца и осталих виталних органа, али смо се поново изненадили када је почела да регенерише читаво тело, написали су научници у студији објављеној у Cell Biology. Затим су приметили и да су још неке јединке урадиле исто. Иако тела нису потрајала дуго, од неколико дана до месец дана, главе су у року од неколико сати почеле да се хране алгама, а за само један дан залечиле рану. Научници верују да су се пужеви одлучили екстремни облик аутотомије како би се решили паразита који су их напали тело.

У међувремену, колико год импресивно (и бизарно) све то звучало, научници су остали збуњени због још једне ствари. Како су главе остале живе одвојене од тела које садрже не само срца, већ и органе за варење и одакле им онда енергија да регенеришу и створе ново тело? Ови пужеви се хране алгама. Међутим, не само да их једу, него преузимају хлоропласт из алги, који им омогућава да врше фотосинтезу – фасцинантан феномен по имени клепопластија. Ова крађа је само привремена, пужеви морају да освежавају хлоропласт у себи редовним конзумирањем алги, али стручњаци верују да им чак и та привремена могућност стварања енергије довољна да их одржи у животу док не регенеришу остатак тела.

(Извор РТС)

 

О аутору

Stanko

Оставите коментар