У ЗДРАВОМ ДУХУ

НАЈЗДРАВИЈИ ОБРОЦИ

Илустрација

Илустрација

Kување на пари многима звучи као компликована процедура која захтева не само посебно умеће већ и посебну кухињску опрему, па стога већина људи лако одустаје од ове идеје. Реалност је, заправо, сасвим другачија.

Не само да је кување на пари једноставно и брзо, већ је убедљиво најздравији начин припреме хране. Такође, постоје многе заблуде у вези са тим које намирнице се могу кувати на пари, па многи људи моментално повезују кување на пари искључиво са поврћем. Међутим, дијапазон намирница које се могу кувати на пари је заиста врло широк и укључује чак и разне врсте меса.

У овом тексту ћете сазнати све о томе како се правилно кува на пари, шта све можете кувати на пари и какве су вам посуде за то потребне:

Kако се правилно кува на пари;

Шта све можете кувати на пари;

Предности кувања на пари;

Трикови за бољи укус;

Kако се правилно кува на пари?

Kување на пари је, најједноставније речено, процес у коме се мања посуда у којој се налазе намирнице ставља у већу посуду у којој је вода. Посуда у којој се налазе намирнице не треба да буде уроњена у воду, евентуално је може благо додиривати. Иако се ово може извести са обичним посуђем које већ имате у кухињи, најбоље резултате ћете постићи уз посуђе које је специјално направљено за кување на пари. Битно је да знате да вода у већој посуди не треба непрестано да кључа, али треба да буде врела, тако да ће бити потребно да повремено додате мало хладне воде како би се одржала оптимална температура.

Што се тиче посуда за кување на пари постоји неколико варијанти које су подједнако добре. Прва је корпица за кување на пари која ефикасно спречава да вода у већој посуди дође у директан додир са намирницама. Овакве корпице могу бити подесиве или у комплету са посудом за коју су онда савршено прилагођене. Одлично решење је и систем за кување на пари, поготово ако планирате да кувате веће количине хране или желите да истовремено скувате неколико различитих намирница. Оно што је једнако битно у обе варијанте је поклопац. Поклопац мора добро да належе на посуду да пара не би одлазила изван посуде, како би се намирнице добро скувале и сви храњиви састојци сачували. Изузетно паметно и ефикасно решење је рецимо поклопац за кување под притиском који ће додатно убрзати цео процес.

Шта све можете кувати на пари?

Уврежено је мишљење да се на пари спремају само деликатна јела или евентуално поврће и храна за бебе. Тачно је да ћете деликатна јела попут разних сосева и прелива рецимо много лакше и боље припремити на пари, али то је само мали део могућности које вам пружа овај начин кувања. На пари заправо можете кувати готово све – поврће, воће, месо, житарице, тестенине, рибу. Једино где заиста постоје ограничења јесу тврде врсте меса попут јунетине или свињског врата, но њих обично и спремамо на потпуно другачији начин. Сјајно је што рецимо лососа можете припремити на врло укусан начин кувајући на пари, а и друге нежне врсте поврћа ће имати сјајно очувану текстуру и укус када се обраде на овај начин.

Поред тога што је једноставно и одлично чува текстуру и укус намирница, кување на пари има низ предности које вам ниједан други начин обраде намирнице не може пружити. Ево најбитнијих које ће вас засигурно инспирисати да уврстите овај начин припреме хране у своју свакодневицу, ако већ нисте.

Побољшава нутритивну вредност оброка

Опште је познато да се класичним кувањем услед високих температура губи велика количина хранљивих састојака из намирница. Витамин C је посебно осетљив на високе температуре, витамини B групе су нешто отпорнији, а витамини топиви у мастима су најстабилнији. Што је умеренија температура и деликатнији процес обраде намирница, то ће више храњивих материја бити очувано. Минерали у храни су са друге стране врло отпорни.

Међутим, проблем са њима је што ће се растворити у води у којој се храна кува, што је сјајно када спремате супицу. У сваком другом случају ту воду ћемо једноставно бацити а у њој је највећи део минерала. Зато је кување на пари апсолутно незамењиво. Минерали немају где да побегну и остају у намирницама. Али нису само витамини и минерали осетљиви на високе температуре.

Протеини се такође оштећују. Рецимо, када месо загори ствара се опасан оксидирани холестерол и мења се структура протеина, што никако није добро. При кувању на пари и протеини и витамини и минерали су максимално очувани, а како сви ти храњиви састојци остају у храни и њен укус постаје интензивнији.

Не захтева додавање масноће

Kување на пари не захтева додавање масноће у храну. Ако пак користите здраве изворе масноћа као што су маслиново уље, маслац, кокосово уље и слично, чак и ове масноће су здравије када не трпе термичку обраду и уколико их додате храни након кувања, осим што ћете додатно побољшати нутритивну вредност оброка и укус ће бити лепши.

Штеди ваше време

Веровали или не, кување на пари обично не траје више од двадесетак минута! Неке врсте поврћа су готове за буквално 3-4 минута, а веома је погодно то што на овај начин можете спремати чак и замрзнуту храну и то без претходног одмрзавања.

Савршено чува укус хране

Kао што смо већ поменули, с обзиром на то да сви хранљиви састојци остају у намирницима, не разлажу се у води нити се истопе у мастима, намирнице скуване на пари поред обиља храњивих састојака чувају и свој аутентичан укус, текстуру, арому и изглед.

Трикови за бољи укус

Уколико желите да обогатите укус намирница које кувате, у воду која се налази у већој посуди можете додати разне зачине. Намириница коју кувате у мањој посуди ће кроз пару упити и шмек додатог зачина и тако ћете добити посебну пуноћу укуса.

Да бисте сачували боју броколија, прокеља и карфиола, након кувања их кратко прелијте хладном водом.

Не чекајте да се намирнице одмрзну, ставити их одмах у корпицу за кување на пари и пустите да се кувају. Нећете ни приметити да су биле замрзнуте.

Чишћење је након кувања на пари врло једноставно и брзо. Пошто масноће нема уопште или је буде минимално, довољно је да само темељно исперете посуђе врелом водом. Kако је процес деликатан, нема загорелих намирница залепљених за посуду, ништа не морате рибати и посебно четкати.

Kување на пари нема алтернативу

Надамо се да смо вас инспирасли да пробате овај начин припреме хране. Понекад је довољно само да вам посуда за кување на пари буде на дохват руке да бисте се одлучили да овако припремите оброк. Стога пронађите у својој кухињи место на коме ћете држити своју корпицу или систем за кување на пари тако да вам увек буду пред очима и видећете, ваша свакодневица врло брзо ће постати богатија квалитетним и укусним оброцима.

(Извор Цептер)

О аутору

Stanko

Оставите коментар