MEĐU IZMEĐU

„PAUKOVO TKANJE” ZA SVEMIR

234 pregleda
Ilustracija (NASA/Frank Tavares)

NASA testira novi materijal za toplotni štit koji bi mogao značajno utucati na buduće misije svemirskih istraživanja.U istraživačkom centru Ames u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji ispituje se novi tip tkanine koji je nazvanepaukovo tkanje” (Spiderweave), u sklopu u sklopu sustava ADEPT-a (Adaptable, Deployable, Entry and Placement Technology), koji predstavlja sistem za sletanje svemirskih letelica na druge svetove u svemiru.

Materijal bi mogao jednog dana omogućiti svemirskim letelicama da sigurnije ulaze u atmosfere drugih planeta i s manjim rizikom od toga da bi mogle izgoreti prilikom tog postupka. Istovremeno, taj materijal bi, s obzirom na svoje dimenzije, omogućio više prostora u samoj letelici.Zbog kašnjenja s razvojem svemirskih odela, NASA će odgoditi povratak na Mesec planiran za 2024. Godinu

Planetarne atmosfere mogu dosegnuti vrlo visoke temperature, sve do nekoliko hiljada Celzijusovih stepeni, zato jepotreban topllotni štit napravljen od materijala koji može podneti takve ekstremne uslove bez da se raspadne ili dezintegriše.Za razliku od prethodno testiranih materijala, koji su napravljeni tako da su pojedinačni paneli bili spajani zajedno, „paukovo tkanje” se kontinuirano ušiva u toplinski štit, čineći buduća putovanja svemirskih letelica svih vrsta na druge planete sigurnijim.

Tim naučnika koji radi na novom materijalu otkrio je da se on dobro ponaša na temperaturama od 1.500 Celzijusovih stepeni. Može se kompaktno uskladištiti tokom lansiranja letelice, a to je korisno za uštedu prostora u samoj letelici, koja time može poneti još više naučne opreme na neku planetu.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar