ПАНДОРИНА КУТИЈА

НЕСПРЕМНИ ЗА ПАНДЕМИЈУ

Shutterstock

„Брзо ширење неког узрочника плућних болести претња је великом делу светског становништва и могло би да усмрти милионе људи, а угрожена би била цела планета”, писало је у извештају из августа 2019. године.

Док се свет бори с разорном пандемијом коронавируса, сви заједно чинимо премало да бисмо се припремили за будуће, можда још погубније пандемије, упозорио је Одбор за надзор и праћење глобалне спремности (GPMB), независно тело које су основале Светска здравствена организација (СЗО) и Светска банка. У свом последњем извештају GPMB пише да је пандемија коронавируса показала у коликој је мери свет био неспреман за катастрофу оваквих размера, упркос бројним претходним упозорењима о томе да су у будућности неизбежне сличне пандемије.

„Ако не извучемо поуке из борбе против ковида-19 и не реагујемо на њих одговарајућим начинима и потезима, идућа пандемија би могла, а без сумње ће се појавити, да буде још погубнија”.

„Пандемија ковида-19 је тежак и захтеван тест приправности света на избијање глобалних болести и пандемије”, стоји у извештају, па се закључује да је учињено врло мало када је у питању позив који је ово надзорно тело упутило у свом првом извештају прошле године, а пре избијања пандемије коронвируса. Ако не извучемо поуке из борбе против ковида-19 и не реагујемо на њих одговарајућим начинима и потезима, идућа пандемија би могла, а без сумње ће се појавити, да буде још погубнија”, упозорава GPMB. Гро Харлем Брундленд из GPMB и бивша директорка СЗО је током виртуалног представљања извештаја истакла да је одбор још пре годину дана упозоравао да је свет лоше припремљен за суочавање са пандемијом.

Упозорење из августа 2019.

„Брзо ширење неког узрочника плућних болести претња је великом делу светског становништва и могло би да усмрти милионе људи, а угрожена би била цела планета”, писало је у извештају из августа 2019. године. Глобална пандемија таквих размера била би катастрофална – настала би паника, нестабилност и несигурност. Свет на то није припремљен”, још тада су истицали стручњаци GPMB.


Гро Харлем Брундленд (Wikipedia)

Брундленд је рекла да смо на најгори могући начин схватили да се остварују наши најгори страхови. Последице ковида-19 још су погубније него што смо очекивали, а активности и потези на које смо позивали прошле године још увек нису предузети”, рекла је. Извештај је објављен у тренутку када се број смртних случајева на глобално нивоу приближио милионској цифри, а од појаве коронавируса у Kини крајем прошле године у свету је готово 30 милиона евидентираних случајева заразе.

Паника и занемаривање

Бивша норвешка премијерка Брундленд сматра како је стигао тренутак да се прекине циклус панике и занемаривања” неких важних ствари, који је резултирао катастрофалним” последицама ширења ковида-19. Одбор за надзор и праћење глобалне спремности поново позива свет на глобалну сарадњу и врло важно, дугорочно издвајање финансија за приправност и превенцију пандемија. Одбор позива УН и СЗО, међународне финансијске институције попут Светске банке да организирају самит о глобалној здравственој кризи чији ће циљ бити постизање договора о међународном оквиру када су у питању спремност и брза реакција на хитне ситуације и на осмишљавање система који би ефикасно открио контролисао избијање болести.

„Ако не будемо улагали у приправност, то ће бити као да чекамо да се авион сруши, а затим тражимо додатну сигурносну инспекцију или као да чекамо да један град изгори у пожару, а затим схватимо да нам требају ватрогасци”.

Актуелни директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус сложио се са колегиницом, рекавши да улагање у здравље и приправност на неку нову здравствену пошаст није добротворна делатност. То је улагање у нашу будућност. Ако не будемо улагали у приправност, то ће бити као да чекамо да се авион сруши, а затим тражимо додатну сигурносну инспекцију или као да чекамо да један град изгори у пожару, а затим схватимо да нам требају ватрогасци”, сликовито је описао стање.

Истакао је да ковид-19 без сумње није ни последња пандемија с којом ће се суочити свет, ни последња глобална здравствена криза”. Сваки дан који прође, а ми нисмо ништа предузели, дан је који нас приближава следећој глобалној здравственој кризи, било да је реч о некој болести, о климатским променама или природним катастрофама. Сада не знамо када ће се и каква ће бити следећа глобална здравствена криза,али знамо да је она неизбежна и да за њу морамода будемо спремни”, нагласио је Гебрејесус.

(Ивор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар