MEĐU IZMEĐU

NIKAD VIŠE KOSMONAUTA

126 pregleda
Ilustracija

Ovih je dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici poprilična gužva. Posade dolaze i odlaze kao na filmu. Trenutno se tamo nalazi jedanaestoro kosomonauta, od kojih sedam tek pristiglih. Od starojedilaca su nakon odlaska ruske tročlane posade ostali zapovednica Samanta Kristoforeti, Kjell Lindgren, Bob Hajns i Džesika Votkins. Oni se ove sedmice vraćaju na Zemlju nakon što su u svemiru boravili od aprila ove godine.

Pre tri sedmice iz Rusije su pristigli Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin i Frenk Rubio, dok je četvoro novajlija (Nicol Man, DžošKasada, Koiči Vakata i Ana Kikina) pre nekoliko dana stiglo iz SAD. Ukupno je sada u svemiru jedanaestoro ljudi. Dodamo li toj brojci troje kineskih tajkonauta (Čen Dong, Liu Jang i Cai Xuze) koji trenutno borave u njihovoj stanici Tiangong, u svemiru se danas nalazi četrnaest pripadnika ljudske rase.

Do sada je rekord istovremenog boravka ljudi u svemiru bio trinaest i to u četiri navrata (1995, 1997, 2009. i 2010.), sada je postavljen novi rekord; Četrnaest svemirskih letača u Zemljinoj orbiti.Gore su Rusi, Amerikanci, Japanci, Italijani, Kinezi…

(Astronomski magazin)

O autoru

administrator

Ostavite komentar