MEĐU IZMEĐU

NOVA TEHNIKA PARENJA

150 pregleda
Shutterstock

Nekim bubašvabama počela se gaditi glukoza koja se stavlja u otrovne mamce, stoga su mužjaci prilagodili svoju strategiju parenja. Naime, oni prilikom zavođenja na svojim telima izlučuju nekoliko kapi slatke tečnosti da privuku ženke. Ovajraszvor je pun proteina, masti i šećera.Kada se lepši pol popne na njihova leđa da se osladi romantičnim poklonom, mužjak iskoristi svoju genitalnu udicu da je zakači i zarobi je na mestu tokom parenja koje obično traje oko 90 minuta. Međutim, neke ženke su zbog svoje novostečene averzije prema glukozi postale neosetljive na tu formu udvaranja, pa su mužjaci počeli izlučivati drugačiju formulu tekućine i ubrzali proces kačenja na ženku.Ljudi su iskoristili ovu ljubav prema slatkom da proteraju bubašvabe iz svojih domova i već decenijama u otrov stavljaju otopinu koja sadrži glukozu. No, u kasnom 20. stoleću pojavila se nova mutacija – averzija prema glukozi, piše The New York Times

Niko ne zna koliko bubašvaba trenutno mrzi slatko, aliKobiŠal, evolucioni biolog na Državnom univertitetu Severne Karoline, pretpostavlja da se radi o vrlo čestoj mutaciji. Objavljuje se sve više i više naučnih radova o tome da otrov više nije tako efikasan”, rekao je on. Razvoj averzije prema glukozi spasio je nekim insektima život, ali je naškodio njihovom seksualnom životu. Kada ženke nisu volele slatko, smatrale su neprivlačnima izlučevine mužjaka. Šal i kolege su primetili da su mužjaci sa averzijom prema glukozi ipak uspeli zavesti ženke sa istom mutacijom.

Analizirali su njihovo parenje i otkrili da je muški pol razvio dodatne mutacije. Umesto da proizvodi svadbenu tortu” koja sadrži više maltoze, stvarali su onu sa složenijim šećerom – maltotriozom, kojem treba više vremena da se razgradi u glukozu u slini ženke. Dodatno, mužjacima koji vole slatko trebalo je produžene 3,3 sekunde da se počnu pariti sa ženkom, a onima sa averzijom na glukozu 2,1 sekunde, što znači da su imali više uspeha u svojim romantičnim podvizima. Istraživanje pod imenom Gustatory polymorphism mediates a new adaptive courtship strategy objavljeno je u časopisu Proceedings of the Royal Society B. 

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar