PETA DIMENZIJA

PENTAGON: VANZEMALJCI!

185 pregleda
NASA

Međuzvezdani asteroid Oumuamua, koji je proleteo kroz Sunčev sistem 2017. godine, mogao bi da bude „džinovska vanzemaljska matična stanica”, saopštili su stručnjaci odeljenja Ministarstva odbrane SAD koje se bavi proučavanjem neidentifikovanih letećih objekata. Naučnici imaju i druge pretpostavke o neobičnim svojstvima ovog nebeskog tela.

Nije isključeno da Sunčev sistem s vremena na vreme posećuju svemirski brodovi koji šalju izviđačke sonde na planete, piše u izveštaju Abrahama Leba, direktora Instituta za teoriju i računarstvo u Harvard-Smitsonijan centru za astrofiziku, i Šona Kirkpatrika, šefa Pentagonovog odeljenja za neidentifikovane vazdušne pojave. Jedan od takvih „matičnih brodova (mothership), prema njihovom mišljenju, mogao je biti međuzvezdani predmet Oumuamua, otkriven 19. oktobra 2017. godine pomoću teleskopa Pan-STARRS na Havajima.

U početku se verovalo da je Oumuamua (na havajskom – izviđač) kometa koja je zalutala iz međuzvezdanog prostora. Predmet se kretao uz negravitaciono ubrzanje, ali ubrzo je uočeno da nema rep od oblaka prašine i gasa, karakterističan za komete. Zbog toga je preklasifikovan u asteroid.Ipak, neobična putanja, niska refleksivnost i spljošteni oblik, nalik na cigaretu (dužine oko 200 metara i širine oko 20 metara), apsolutno nisu svojstveni asteroidima. Kretao se po otvorenoj hiperboličnoj orbiti – „putanji praćke – brzinom od oko 26 kilometara u sekundi. Proračuni su pokazali da je došao iz okoline zvezde Vega, iz sazvežđa Lira, koje se nalazi na oko 25 svetlosnih godina od nas.Prolazeći blizu Sunca, iznenada okrenuo se, ubrzao na 92 kilometra u sekundi i brzo napustio Sunčev sistem. Od njega nisu primljeni signali.

Astronomi su imali svega nekoliko sedmica da ga prouče, pre nego što je zauvek iščezao iz vidnog polja teleskopa. Nakon više od pet godina, nema nedvosmislenog objašnjenja toga što je viđeno.Posebno intrigira dodatno ubrzanje, koje protivreči zakonima gravitacije. Autori izveštaja veruju da je to dodatno ubrzanje moglo biti postignuto korišćenjem jonskog motora, u kombinaciji sa solarnim jedrom. Takvi autonomni sistemi bez posade su u stanju da putuju kroz galaksiju, ubrzavajući se u blizini zvezda.Interesantno je da je u Sunčevom sistemu Oumuamua prošao stenovitih planeta u zoni pogodnoj za život, a posebno blizu Zemlje. Zaobišao je daleke i hladnegasovite i ledene džinove – Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

U poslednje vreme Pentagon promoviše temu neidentifikovanih letećih objekata (NLO), koja se na sugestiju vojnog resora više ne doživljava kao čista teorija zavere. Astronomi, fizičari i inženjeri o tome ozbiljno raspravljaju na naučnim konferencijama, a u uglednim naučnim časopisima objavljuju se članci.U martu 2022. Pentagonu je naloženo da na svaka tri meseca priprema tajne izveštaje za Kongres SAD. U maju je prvi put za pola veka održana rasprava u Kongresu o problemima NLO, a u julu je Radna grupa za nepoznate vazdušne pojave preimenovana u AARO (All-domain Anomaly Resolution Office), koja se bavi svim mogućim neuobičajenim pojavama u vazduhu, na moru i u kosmosu. Od tada je pokrenuto više od 360 istraga. Oko polovina su predmeti koji liče na balone.

Važno je napomenuti da se o Oumuamui kao potencijalnom vanzemaljskom brodu govori upravo sada, iako se novi podaci nisu pojavili. Odmah posle vesti o kineskim balonima na brzinu je objavljen nacrt izveštaja. Neki stručnjaci smatraju da je to pokušaj da se skrene pažnja s važnijih međunarodnih pitanja i istovremeno demonstrira liderstvo SAD u globalnoj bezbednosti.

U nedavnom članku astrohemičar s Kalifornijskog univerziteta u Berkliju, Dženifer Bergner, i astronom sa Kornel univerziteta, Deril Seligman, ponudili su prilično jednostavno, prirodno objašnjenje neobičnih svojstava asteroida.Oumuamua je mogao da nastane u ranim fazama formiranja planeta, u blizini jedne od susednih zvezda, kao ledeni planetezimal. Gravitacija ga je izbacila iz njegovog sistema i počeo je da putuje kao „svemirski ledeni breg koji se odlomio.U međuzvezdanom prostoru, molekuli vode su se delimično disocirali pod dejstvom jonizovanih kosmičkih zraka, formirajući gas vodonika, koji je ostao zarobljen u ledu. Kada se približio Suncu, led se otopio, a vodonik se oslobodio, dajući predmetu anomalno ubrzanje.

Eksperimenti su potvrdili rezultate simulacije: kada se dostigne određena temperatura, gasoviti vodonik se oslobađa iz ledene matrice od vode i vodonika.Odsustvo repa od gasa i prašineverovatno je posledica činjenice da je gasoviti vodonik nevidljiv za optičke teleskope, a prašina, ako postoji, ostala unutar ledene matrice.Od 2017. Bergnerova i kolege identifikovali su u granicama Sunčevog sistema još šest sličnih tela – bez primetnog repa i s negravitacionim ubrzanjem. Nazvali su ih tamnim kometama. Bergnerova i Seligman tvrde da sva ledena tela, kada su pod dejstvom međuzvezdanih kosmičkih zraka, moraju izgledati isto.

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar