MEĐU IZMEĐU

„PARADOKS DEDE” I KORONA

300 pregleda

Naučnici u Australiji su zamislili putnika kroz vreme kako pokušava da se vrati i spreči nultog pacijenta da se zarazi. Tako su dokazali da je putovanje kroz vreme moguće.

Fizičari sa Univerziteta u Kvinslendu koristili su matematičke modele da bi pomirili Ajnštajnovu teoriju opšte relativnosti i klasičnu dinamiku. Sukob ova dva sistema je u srži čuvene logičke greške o putovanju kroz vreme, poznate kao paradoks dede”.Ajnštajnova teorija dozvoljava da osoba koja koristi vremensku petlju putuje u prošlost da bi ubila svog dedu. Međutim, klasična dinamika nalaže da bi sled događaja nakon dedine smrti kulminirao time da vremenski putnik uopšte kasnije ne postoji.

Kao fizičari želimo da razumemo najosnovnije zakone i godinama sam se zbunjivao kako se nauka o dinamici može uklapati sa Ajnštajnovim predviđanjima”, rekao je Žermen Tobar, koji je vodio istraživanje.Za svoje proračune, naučnici su koristili pandemiju koronavirusa kao model za utvrđivanje da li bi dve teorije mogle da postoje istovremeno.Zamišljali su putnika kroz vreme kako pokušava da se vrati i da spreči nultog pacijenta da se zarazi. Ajnštajnova teorija dozvoljava mogućnost putovanja kroz vreme, ali nauka o dinamici bi značila da putnik ne može da se meša u osnovni sled događaja.Dakle, ako putnik kroz vreme uspe da spreči širenje virusa, to bi eliminisalo njegovu početnu motivaciju za putovanje u prošlost.

U primeru nultog zaraženog, možda biste pokušali da to sprečite, ali time biste se vi zarazili i postali nulti pacijent, ili bi to bio neko drugi”, rekao je Tobar.Bez obzira na to šta ste uradili, glavni događaji samo bi se kalibrirali oko vas. To bi značilo da će se, bez obzira na vaše postupke, pandemija desiti, dajući vašem mlađem ja motivaciju da se vrati i zaustavi virus. Događaji će se uvek prilagoditi da bi se izbegla bilo kakva nedoslednost”, rekao je Tobar.Kako je dodao, otkriveni opseg matematičkih procesa” znači da je putovanje kroz vreme logično moguće u našem univerzumu bez ikakvog paradoksa, prenosi Independent”.Glavni istraživač na projektu, Fabio Kosta, izjavio je da je matematika tačna, a da su rezultati naučna fantastika”.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar