TAKNUTO ĆAKNUTO

PAS KOJI JE VOLEO AKCENTE

422 pregleda

Barem ste se jedanput u životu zapitali da li vas pas iz druge zemlje razume kada mu se obrađate. I naučnike je kopkalo slično pitanje. Otišli su korak dalje: da li u sporazumevanju koriste različite akcente i dijalekte?

Za ljude se procenjuje da ih je u opticaju najanje nekoliko hiljada u 195 zemalja sveta. Nedavna studija u Velikoj Britaniji pokazala je da i psi laju različitim akcentima, u skladu s mestom u kojem obitavaju. Iako sami ne razvijaju varijacije lokalnog govora, oni oponašaju akcenat kojim govore njihovi vlasnici.

Na koji način? Naučnici kažu tonom svog oglašavanja. Naime, ukoliko vlasnik govori snažnim akcentom, kao Škoti ili Irci na primer, njihovi mezimci oglašavaće se dubljim glasom. U porđenju s ljudima su, čak, znatno bolji lingvisti. Nisu im potrebne godine da savladaju različite jezike i njihova pravila.

Bez obzira s koje tačke planete potiču i gde žive, besprekorno će razumeti drugim pse, bez obzira kojim akcentom govore. Pretpostavljamo da niste ni znali da u svom domu gajite pravog poliglotu.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar