ТАКНУТО ЋАКНУТО

ПАС КОЈИ ЈЕ ВОЛЕО АКЦЕНТЕ

Барем сте се једанпут у животу запитали да ли вас пас из друге земље разуме када му се обрађате. И научнике је копкало слично питање. Отишли су корак даље: да ли у споразумевању користе различите акценте и дијалекте?

За људе се процењује да их је у оптицају најање неколико хиљада у 195 земаља света. Недавна студија у Великој Британији показала је да и пси лају различитим акцентима, у складу с местом у којем обитавају. Иако сами не развијају варијације локалног говора, они опонашају акценат којим говоре њихови власници.

На који начин? Научници кажу тоном свог оглашавања. Наиме, уколико власник говори снажним акцентом, као Шкоти или Ирци на пример, њихови мезимци оглашаваће се дубљим гласом. У порђењу с људима су, чак, знатно бољи лингвисти. Нису им потребне године да савладају различите језике и њихова правила.

Без обзира с које тачке планете потичу и где живе, беспрекорно ће разумети другим псе, без обзира којим акцентом говоре. Претпостављамо да нисте ни знали да у свом дому гајите правог полиглоту.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар