У СЛИЦИ У РЕЧИ

ПЕТА (И ПЕДЕСЕТА) ГОДИНА

Насловна

Насловна

Не мучите се са загонетком у наслову, поштовани читаоци, нећемо вас дуго држати у неизвесности.

Закорачисмо у пету, неочекивано бурну годину, уверени да ћете, као и у претходне четири, читати мало познате и занимљиве садржаје наших врсних аутора. Да ли ћемо јој угледати крај, макар изостали с новогодишњег славља 31. децембра? А већ смо започели припреме да обележимо пет деценија од појаве првог броја некадашње „Галаксије. Ко ће други ако не њена наследница у новом руху и истом духу? У четрнаестом по реду броју (седамнаестом ако збројимо два специјална издања – на српском и енглеском), објављујемо:

Ексклузивно

НЕНАПАДАЈУЋЕ ДАМЕ

Проблем осам краљица један је од најзанимљивих нестандардних шаховских проблема. Иако је познат бар 170 година (по неким изворима и који век дуже) овај проблем, као и његове варијанте и генерализације, и данас је врло популаран не само међу шахистима, шахистима-аматерима, већ и код програмера и математичара који су пронашли значајне везе између неких математичких области и овог проблема. Питање је једноставно: Како поставити осам краљица на стандардну шаховску таблу 8 x 8 тако да се међусобно не нападају?

Миодраг Петковић

Ексклузивно

ЕЛЕКТРОН (господар здравља)

Јединствени механизам појаве многих болести: поремећена функција протеина, манифестована његовим узурпираним електронским током. Бројна истраживања су показала да се протеини понашају као полупроводници.

Даница Стевановић

МЕТАФИЗИКА У НАУЦИ

Покушавајући да бар делимично одговори на нека од есенцијалних космогонијских питања без одговора, која вечито заокупљују људски дух, а тако ће бити док је света и људи, физика се клати на ивици која раздваја свет науке, дефинисане у савременом смислу, од света метафизике. Ако се пође од савремених космолошких теорија, лако се види да физику од метафизике раздваја произвољно мали, неизмерљиви временски интервал, исти онај који космологију раздваја од космогоније, науку од религије.

Љубо Ристовски

ЈЕДНАЧИНЕ ВЕЧНОСТИ (реалије и идеалије)

Основна одлика реалија је протежност. Основна одлика идеалија је непротежност. Реалије су затворене с лева и с десна. Идеалије су отворене и с лева и с десна, ка нули укључив и нулу и ка бесконачности, укључив и бесконачност. Реалије не познају апсолутна стања. Идеалијама су апсолутна стања нужна.

Стеван Бошњак

КВАНТНО (ИЗ)ЛЕЧЕЊЕ

Хиперсветлосна енергија, фреквенција и информација, стимулишу делове организма (системе и органе) где је дошло до енергетских стагнација и блокада. Резултат је успостављање оптималног тока протока енергије и системска регенерација организма на квантном нивоу.

Оља Лопушански

БОШКОВИЋ и/или САВИЋ-КАШАНИН

Није изненађујуће да је уродио плодом и наш покушај да у степенике Савића и Кашанина и Бошковићеве лукове уградимо молекулске и надмолекулске честице. Тако смо добили да запремине на почетку и на крају сваке фазе представљају карактеристичне запремине материје. То су универзална стања материје, једнозначно одређена природом саме материје и Бошковићевим законом сила.

Драгослав Стоиљковић

КОТРЉАЊЕ ТРЕЊА

Kод сваког кретања покретних дијелова строја или направа с међусобним додиром, било линеарног или кружног, мора се водити рачуна о отпорима и како их смањити. Одувијек је постајала битка с трењем још од почетка људске цивилизације.

Гојко Николић

ПОВРАТАК У СВЕСТ

Дакле, још једном, у заграду се не ставља сам спољашњи

свет такав какав је (евентуално) већ искључиво наша вера

у постојање таквог света. На тај начин, спољашњи свет

нам више ни на који начин није известан али није ни про-

блематичан (јер се заправо њиме ни најмање не бавимо и

оптерећујемо).

Иван Вучковић

ВАКУУМСКА ДВОЛОМИЦА

Овде се заправо суочавамо с бизарном инверзијом наших дана да научна открића пружају поводе за необуздана маштања о „лику ствари које долазе, док уметност тумачи стварност и прикљученија. Али, зар заиста постоје та два опречна испољавања духа?

Горан Станковић

БОЛЕСТ УМА или УСУД ПОРОКА

Антички филозофи су први почели са испитивањем улоге слободне воље у развоју порочности. Прва историјска расправа о зависности и рехабилитацији вероватно припада филозофу Аристотелу. Међутим, он није имао толико разумевања колико савремени клиничари, па је кривицу ставио на порочног појединца.

Петар Нуркић

ФИЛОЗОФИЈА=ЈЕЗИК

Мисија филозофије би и отпочела и довршила се, по Алфреду Џулсу Ајеру – који је имао мање од 26 година када је написао дело „Језик, истина и логика” – у разјашњењу симбола (појмова) које наука користи, почев од самих одредби, па све до њиховог коришћења у доказима, у пракси. Чинећи то, управо, на начин језичко-граматичке анализе и пошавши од дефиниције предмета и њихових логичких последица, а не и од, рецимо, емпиријских својстава и слично.

Милан Д. Тасић

ХОМЕРОВА ТРОЈА

На крају историјским стазама стижемо на исто место где нас је одвео Хомер, поново на више начина. Уосталом, ко би боље од њега знао где је Троја? Овај пут смо макар сигурни да је нећемо тражити на погрешном месту! Ако је ни овде не пронађемо, онда ћемо знати да овај град никад није постојао и да га треба дефинитивно сместити само у митове и легенде! Уколико све ово јесте истина као што указују чињенице, какву је Троју онда пронашао Шлиман на Хисарлику?

Ранко Бошњак

ЧЕКАЈУЋИ ПОДРШКУ

Професор Бранислав Лазаревић са ФОН-а, један од пионира рачунарства у Југославији, својевремено је предвидео да ће хардвер и софтвер бити бесплатни, а да ће се наплаћивати само подршка. Нисмо још дошли до те тачке, али подршка је постала значајна, можда и значајнија од хардвера и софтвера. Што сам протеклих недеља итекако осетио…

Дејан Ристановић

KОСМОНАУТИKА 2022.

Иако ће у односу на 2021. ова 2022. година бити мање богата лансирањима и спектакуларним догађајима, у њој нас ипак очекује неколико мисија од посебног значаја за будућност космонаутике.

Грујица С. Ивановић

НЕПОСТОЈЕЋЕ ИЗБОЧИНЕ

Према важећем и научно прихваћеном тумачењу теоријом водених избочина, приближно једнако овде израчунатом убрзању је и гравитационо убрзање према Месецу! То значи да на сваки килограм масе воде делује овде

израчунато убрзање у смеру подизања воде у водене избочине. Али такође на сваки килограм масе те воде делује и

Земљино убрзање које је просечног интензитета 9,81 ,истог правца али супротног смера! И то је за више од 100.000 пута већа сила која вуче воду ка Земљи од прилично импотентне силе која би да је подигне у водене избочине.

Радован Ђукић

БИТKА

Веселин Гатало

ГАЛАКСИЈА У ДУБАИЈУ

Она је, нема двојбе, једини српски часопис и магазин посвећен науци икада представљен на некој светској изложби. Највероватније и први из некадашње Југославије.

Станко Стојиљковић

О аутору

Stanko

2 коментара

    • Уколико желите да читате врхунске есеј из науе, технологије, уметности и филозофије, моираћете да се претплатите на Галаксију. Упутство за претплату наћи ћете у врху стране, испод самог назива, у рубрици ГАЛАКСИЈА ПРЕТПЧАТА (црвеним словима). Станко Стојиљковић

Оставите коментар