TAKNUTO ĆAKNUTO

POLARNE, SMEĐE I DRUGE

592 pregleda
zirafa

Oduvek su ljudi bili u zabludi: postoje četiri vrste žirafa. Niste zapazili u zoo-vrtu? Drugi put pažljivo zagledajte, možda ćete uočiti razliku.

Međunarodna naučna družina koju je predvodio nemački genetičar Aksel Janke obelodanila je to u poznatom časopisu „Savremena biologija” (Current Biology). Doskora se smatralo da su podeljene u nekoliko podrvrsta. Najnovija genetska proučavanja otkrila su, međutim, da su najviši sisari evoluirali u različite koje se međusobom nisu ukrštale.

Pretpostavljene podvrste su, dakle, razdvojene i genetički različite. Četiri vrste su južna žirafa (G. giraffa), kojih ima oko 52.000), Masai žirafa (G. Tippelskirchi, 32.500), mrežasta žirafa (G. Reticulate, 8.700) i severna žirafa (G. Camelopardalis, nešto manje od pet hiljada, ali taj broj ubrzano opada). Osim nasledno, četiri vrste se razlikuju i po obliku tela, boji i šarama na krznu.

Genetske razlike među vrstama uporedive su s sa onima među polarnim i smeđim medvedima. Zato su naučnici predložili da se sadašnji naziv vrste. Jedina podvrsta koja preostaje jeste numibijska žirafa (G. camelopardaliscamelopardalis), koja potiče od severne žirafe.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar