MEĐU IZMEĐU

PRE NEUTRONSKOG SUDARA

209 pregleda

Upozorenje se oglasilo otprilike 40 minuta nakon što je opservatorija LIGO 17. avgusta 2017.otkrila gravitacione talase iz para sudarajućih neutronskih zvezda. Kada se neutronske zvezde spoje, očekuje odašiljanje signala gravitacionog talasa i mnoštvo elektromagnetnih potpisa koji obuhvataju spektar pre, tokom i nakon sudara. Pomenuti događaj poznat je kao GV170817, i to je drugi po redu koji je zabeležila američka opservatorija LIGO, sa evropskom sestrinskom Virgo.

Da li upozorenje može stići pre sudara?

Studija koju je vodio Surabi Sandžev (Državni univerzitet Pensilvanija) nedavno je pokazala da će cevovod za analizu podataka LIGO biti u stanju da unapred upozori na neka buduća spajanja. Naime, on je sa saradnicima analizirao osobine GstLAL-a, cevovoda za otkrivanje gravitacionih talasa ranog upozorenja, namenjen traženju signale binarnih sistema neutronskih zvezda koji se približavaju spajanju. Nalaz upućuje da je cevovod u stanju da mnoge od ovih signala pošalje 10-60 sekundi pre nego što se spajanje dogodi.

S brzom određivanjem mesta sudara u kosmosu i brzim prenošenjem upozorenja, moguće je priuštitii drugim teleskopima da uhvate spajanja neutronskih zvezda u realnom vremenu, u času dok se događa. Takva posmatranja omogućićeastronomima da utvrde magnetne uslove oko neutronskih zvezda, da uvere u to kako se sintetizuju teški elementi i da saznaju da li su binarne neutronske zvezde izvor brzih radio-eksplozija.

O autoru

administrator

Ostavite komentar