MEĐU IZMEĐU

RUKAVAC SKRIVA TAJNU

1.342 pregleda
Wikipedia

Kada posmatramo fascinantne piramide, nepomične, čvrste strukture okružene pieskom, teško je zamisliti kako je neko u drevno doba uspeo da izgradi tako veličanstvene građevine.Ovi kameni lavirinti u čast mrtvih i ritualni putokaz ka zagrobnom životu podignuti su pre nekih 4.500 godina bez moderne tehnologije i sa zapanjujućom preciznošću. No Egipćanima je bilo potrebno više od nekoliko primitivnih rampi da bi prevezli teške kamene blokove.

Novo istraživanje ukazuje na to da su izgradnju piramida u Gizi omogućili povoljni okolni uslovi, s drevnim rukavcem reke Nil koji je služio kao plovni kanal za prevoz tereta.Da bi izgradili piramide, grobnice i hramove na visoravni, izgleda da su drevni egipatski inženjeri koristili prednosti Nila i njegovih godišnjih poplava, upotrebljavajući sistem kanala i bazena koji su formirali lučki kompleks u podnožju visoravni. Međutim, nemamo mnogo dokaza kako je u to doba izgledao krajolik”, rekla je geografkinja Hader Šeiša sa Univerziteta Eks-Marsej u Francuskoj.

Arheolozi su neko vreme smatrali da su egipatski graditelji piramida možda iskopali vodene puteve koji vode iz reke Nil da bi formirali kanale i luke, iskorišćavajući godišnje poplave koje bi delovale poput hidraulične dizalice za transport građevinskog materijala, piše Scince Alert.Lučki kompleks za koji pretpostavljaju da je služio prilikom gradnje Keopsove piramide trenutno se nalazi više od 7 kilometara zapadno od današnje reke Nil. No tokom urbanističkih radova oko današnje Gize nađeni su dokazi o postojanju drevnog rukavca koji se protezao prema podnožju piramida.

U vreme kada su se gradile piramide, severni dio Egipta pogađale su ekstremne klimatske promene, s iznenadnim poplavama koje su konstantno pustošile mesto Heit el-Gurab, u kojem su bili smešteni sezonski radnici. Naučnici su u novom istraživanju pomoću fosilizovanih zrnaca polena mapirali detaljniju sliku rečnog sistema pre više milenijuma. Ekstrahujući zrnca polena iz pet jezgara izbušenih na današnjoj poplavnoj ravnici Gize, istočno od kompleksa piramida, otkrili su obilje cvetnica koje rastu na obalama reke Nil i močvarnih biljaka što rastu uz rub jezera.

„To ukazuje na stalno postojanje vode koja je presecala poplavno područje Gize pre nekoliko hiljada godina”, navode naučnici.Naša rekonstrukcija Kufuovog rukavca starog 8.000 godina omogućuje bolje razumevanje rečnog krajolika u vreme izgradnje kompleksa piramida u Gizi.Nakon vladavine kralja Tutankamona Kufuov rukavac Nila je postepeno opadao dok nije dosegao svoj najniži dokumentovani vodostaj u poslednjih 8000 godina, pred kraj dinastičkog razdoblja. Taj pad je u korelaviji sa hemijskim markerima u zubima i kostima egipatskih mumija koji ukazuju na sušno razdoblje.

Istraživanje naslovljeno Nile waterscapes facilitated the construction of the Giza pyramids during the 3rd millennium BCEobjavljeno je u časopisu PNAS.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar