МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СКОРО ДОТАКЛА СУНЦЕ

NASA

Најбржа свемирска летелица у истрији повијести је готово дотакла Сунце. Сонда „паркер, коју је НАСА лансирала 2018. године, поставила је одједном два рекорда – највише се приближила нашој звезди и притом постигла највећу брзину за свемирску летелицу. Наиме, 29. априла је скоро окрзнула Сунце, јер је прошла на нешто више од 10 милиона километара од његове површине. Kада је била најближе, јурила је брзином од око 150 километара у секунди у односу на Сунце, брже од било које свемирске летелице до сада.

Да бисмо схватили о каквој се брзини ради, треба напоменути да је то око 0,05 посто брзине свeтлости и да би некоме ко јури том брзином требало око 4,5 секунди да направи круг око Земље или 40 минута да од Земље дође до Месеца. Но, ова соларна сонда још није готова са својом мисијом. Њен недавни пролазак поред Сунца био је тек осми од планираних 24 пре краја мисије 2025. године. Пре сваког пролаза сонда прво долази до Венере да би путем њене гравитације обликовала своју орбиту и дошла што ближе Сунцу.

У најближем проласку, требало би проћи на нешто мање од 7 милиона километара од Сунца, што је око 6 пута ближе од сонди хелиос, које су држале рекорд све док га сонда паркер није срушила 2018. године, пише New Scientist. Због те близине моћи ће се кретати великом брзином, а највећа би требало бити око 200 километара у секунди. Сонда је дизајнирана за мерење магнетских поља и праћење протока енергије унутар Сунца. Њени подаци требало би помоћи стручњацима да схвате како наша звезда избацује енергетске честице које чине соларни ветар, а и мистерију зашто је површински слој топлији од унутрашњих.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар